Zilele Culturale Maghiare vor umple din nou centrul orașului

864

În toamna anului trecut a avut loc o primă ediție încununată de succes a Zilelor Culturale Maghiare din Timişoara. Cu toate că organizatorii se declarau a fi novici într-un astfel de demers complex, au reușit să adune o mulțime de artiști de diverse facturi, comercianți, meșteșugari, dar și mult public curios. A fost o însumare de evenimente din tot spectrul artistic de la teatru, lansări de carte, concerte rock, muzică de operetă, dar și întâlniri gastronomice și vinicole. Nu au lipsit nici evenimentele special create pentru cei mai mici participanți. Totul rezolvat la superlativ cu un public foarte mulțumit.

Încurajați de rezultatele mai mult decât pozitive avute la prima ediție, iată că Asociația Culturală Bastion (Várbástya Egyesület) împreună cu consulatul Ungariei la Timișoara prin consulul onorific Tamas Peter au coordonat un nou eveniment ce se anunță și mai reușit decât cel de anul trecut.

Vor fi trei zile extrem de încărcate de tot ce poate oferi etnia maghiară de la noi din Banat, dar și învitații veniți din țara vecină.

Scena principală va rezervată spectacolelor cu public numeros ca: dansuri tradiționale, teatru de operetă, concerte rock, jazz, teatru de copii, dar și piese pentru adulți.

Platoul ce de obicei este rezervat mașinilor dintre Palatul Huniade și Modex va fi folosit ca un loc de intâlniri culinare cu de toate. Vor fi mâncăruri tradiționale, dar și deja binecunoscutele beri făcute după metode artizanale de meșteri din Ungaria.

Un alt loc de desfășurare al spectacolelor va fi la Teatrul Maghiar Csiki Gergely. Aici se vor crea întâmplări artistice pentru toate vârstele. Vor fi încântați de spectacole cei foarte mici, elevii, dar și părinții lor.

Și sta nu este totul. Strada pietonală Mărășesti va fi ocupată de sectorul meșterilor ce își vor aduce propriile propuse de artizanat.

Ca surprizele să rămână încă în mister, dezvăluim momentan doar două nume mari ale scenei muzicale maghiare ce au trecut de mult cu renumele peste hotare fiind cunoscuți în toată lumea. Binecunoscuta trupă rock Edda va încinge atmosfera în ziua de sâmbătă. Iar duminică va urca pe bină omul cu chitara, Zoran, cel ce are în spate o lungă carieră de instrumentist, compozitor atât singur cât și colaborator al majorității trupelor de muzică ce au explodat începând cu anii 60 dar mai cu seamă după anii 70 în Ungaria. Dar despre programul mai extins vom vorbi cu alte prilejuri ce vor urma.

LĂSAȚI UN MESAJ