Zilele Culturale Maghiare promit a fi extrem de interesante

52

Ca la fiecare început de toamnă și anul acesta Asociația Bastion se implică în promovarea culturii etniei maghiare din zona Banatului și a interferențelor culturale dintre diferite minorități prin organizarea Zilele Culturii Maghiare 2021.

Manifestarea nu mai are nevoie de prezentări prea detaliate fiind deja un fapt bine cunoscut de timișoreni. Pentru câteva zile locurile știute, cum ar fi: Piața Victorie (Operei), Piața Libertății dar și sălile Facultății de muzică ca și cele ale Teatrului Maghiar de Stat „Csiki Gergely” vor fi pline de public de toate vârstele.

După evenimentele din anii trecuți, ce au fost încununate de succes, acum pentru a șasea oară Zilele Culturii vor fi însoțite și te un târg de produse artizanale maghiare ce de data aceasta se va ține în Piața Libertății și nu pe strada Mărășești cum a fost obișnuit publicul. Oricum, ambele locuri se află la câțiva pași distanță.

Tradiția deja formată nu va fi încălcată nici anul acesta. Totul începe în ziua de joi, 23 septembrie, la ora 18:00, la Opera Națională Română din Timișoara, cu un serviciu religios ecumenic ce se adresează majorității cultelor din regiunea noastră. Iar după cuvintele de bun venit sala mare a Palatului Cultural va continua cu un spectacol de gală cu fragmente de operetă oferită de oaspeții de la Teatrul din Veszprém.

Incursiunea muzicală complexă va prezenta cele mai îndrăgite piese de operetă ce promit a fi un adevărat regal pentru iubitorii acestui gen. Artiștii Teatrului „Petőfi” din Veszprém vor interpreta cele mai mari creații de operetă în cadrul acestei Gale, melodii ușoare, dragoste și umor, cu un acompaniament muzical de excepție.

De asemenea, nici gurmanzii nu sunt uitați. În cunoscutul loc al parcării Modex va fi amplasat un punct gastronomic, de unde vor putea fi încercate mâncăruri tradiționale din Ungaria. De la cele mai simple felii de pâine cu untură și boia de ardei sau langoși cu cele mai felurite umpluturi până la sofisticatele gulașuri la ceaun. Totodată, vor avea loc și degustări de vin sau bere artizanală din Ungaria.

Reprezentanții Asociației Bastion explică faptul că, în calitate de organizatori ai Zilelor Culturale Maghiare din Timișoara, vor veghea strict la respectarea reglementările epidemiologice în vigoare.

Conform normelor valabile și cunoscute în prezent, participarea la programele din diversele locații ale Zilelor Culturale Maghiare din Timișoara este posibilă în următoarele condiții:
Pentru a participa la evenimentele de la scena mare din Piața Operei și la toate programele organizate în interior, toți participanții cu vârsta peste 16 ani trebuie să dețină unul dintre următoarele acte:
– Certificat de vaccinare care să ateste finalizarea schemei complete de vaccinare cu cel puțin 10 zile în urmă
– Test PCR negativ, nu mai vechi de 72 de ore
– Test antigen negativ, nu mai vechi de 24 de ore
– Certificat medical care atestă infectarea cu SARS-CoV-2 emis cu 15-180 de zile înainte.

Dar în schimb târgul de meșteșuguri și gastronomie, precum și programele organizate în jurul acestora sunt deschise tuturor fără certificat de vaccinare sau test negativ pentru coronavirus.

Persoanele cu un certificat de vaccinare valid vor primi o brățară, pe care o pot folosi pentru a intra liber în locațiile desemnate programelor Zilelor Culturale Maghiare. Brățările, valabile pe întreaga durată a seriei de evenimente, pot fi solicitate de către participanți la intrarea în Piața Operei și la Cortul Info.

Organizatorii recomandă participanților să solicite brățara la Cortul Info, pentru a evita aglomerația.

„Atragem atenția și asupra faptului că brățările asigură libera circulație în locațiile programului Zilelor Culturale Maghiare. Cu toate acestea, autoritățile competente pot verifica certificatul de vaccinare în continuare , așa că, vă rugăm să aveți certificatul mereu la voi, pe suport de hârtie sau în format digital”, atenționează organizatorii.
În locurile unde au loc evenimentele, de interior și de exterior, participarea este condiționată și de purtarea unei măști de protecție.

„Îi rugăm pe dragii noștri participanți să dea dovadă de răbdare și de înțelegere. Diferitele reglementări și măsuri de precauție au fost stabilite pentru siguranță și pentru protejarea sănătății în mod reciproc, în conformitate cu prevederile legale”, mai spun organizatorii.
Iar cei ce ar dori să se vaccineze cu acest prilej o pot face chiar la fața locului.

Organizatorii Zilelor Culturale Maghiare din Timișoara, împreună cu autoritatea competentă, a a fost organizat la fața locului un punct de vaccinare pentru a gestiona epidemia în mod responsabil. Toți cei care se vaccinează la fața locului, în timpul evenimentului, vor primi un test rapid antigen gratuit, care le va permite să participe la evenimentele ulterioare fără restricții.

LĂSAȚI UN MESAJ