Zeci de copii şi-au prezentat rezultatele obţinute în proiectele Ştiinţescu Timişoara

97

Cele nouă proiecte finanţate în acest an de Fondul Ştiinţescu Timişoara, un atractiv program educaţional extra şcolar derulat de Fundaţia Comunitară Timişoara, au fost prezentate publicului la centrul ExperimentariumTM.

La eveniment a participat şi Excelenţa Sa, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Hans Klemm, care a ascultat prezentările copiilor şi a participat la experimentele pregătite de aceştia.

În cadrul Science Fair by Științescu Timișoara& CodeKids, a fost celebrată implicarea copiilor, a mentorilor şi a tuturor celor care au sprijinit prima ediţie Ştiinţescu Timişoara. Au fost expuse lucrările realizate în cadrul proiectelor, iar echipele participante le-au prezentat cu mult entuziasm.

Impactul primei ediţii Ştiinţescu Timişoara este remarcabil: peste 10.000 de beneficiari, 3.400 de copii şi tineri implicaţi, 100 de mentori, 2200 de ore de voluntariat, 225.000 de lei investiţi în nouă proiecte de educaţie în domeniul ştiinţei, tehnologiei, artelor digitale, ingineriei şi matematicii, cărora li s-au adaugat cunoştinţe din alte discipline.

„Curiozitatea şi imaginaţia au nevoie de un context în care să se poată manifesta. Avem nevoie să investim în curiozitatea copiilor, există un mare potential creator aici. Colaborarea este, de asemenea, importantă. Aceste două direcţii sunt esenţiale pentru o comunitate în care se dezvoltă capacitatea de a ne rezolva problemele singuri”, a spus Valentin Mureşan, membru în boardul Fundaţiei Comunitare Timişoara.

„Avem un obiectiv comun, acela de a susţine dezvoltarea echipelor de cercetare şi interesate de ştiinţă şi tehnologie. Când am aflat că Ştiinţescu vine la Timişoara ne-am dorit să colaborăm”, a menţionat Constantin Claudiu Laslău, din partea companiei Hamilton Central Europe, susținător financiar al programului.

„Este extraordinar să vezi cum aceşti copii şi elevi au creat roboţi, diferite obiecte, cum pot reproduce cu naturaleţe diferite experimente pe care şi ei le-au învăţat. Proiectele lor ne arată că avem copii care crează de la aplicaţii la roboţi, la obiecte mecanice. Sunt creatori de conţinut care au nevoie de un spaţiu, un context în care să se manifeste”, a adăugat şi Ovidiu Ana, din partea Fundaţiei Progress, partener de eveniment.

Din luna iunie 2018, a început desfăşurarea a nouă proiecte inedite, cu variate activități în domeniile STE@M, între care ateliere de artă digitală, realitate virtuală și augmentată, print 3D, abordarea DIY în inginerie, programare în orașe mici și la sate, și cum aplicăm în viața de zi cu zi lecții de la școală. De asemenea, la fel de inedită a fost și stârnirea curiozității copiilor în Piața Libertății, prin experimente în astronomie, fizică, chimie, matematică, electronică, telegrafie și robotică.

Între realizările copiilor şi tinerilor, ghidați de mentorii Științescu, remarcăm: 1 biciclu, 1 mașină de formula 1, 1 generator, 1 kart, 1 stand experimental automobile, 30 sculpturi printate 3D, 15 roboți, 15 console Atari Punk, 5 sculpturi modulare din materiale reciclate.
În perioda următoare, echipa Fundaţiei Comunitare Timişoara va anunţa lansarea celei de-a doua ediţii a programului Fondul Ştiinţescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.