Zborul versurilor pe cer se poate vedea doar la Festivalul Internațional al Zmeielor-VIDEO

470

Timișoara va fi din nou prima. După nenumăratul șir de evenimente care au avut loc pentru întâia dată aici, la noi în urbe, vine încă o premieră. Pe 1 iunie, de ziua celor mici dar și pentru cei mari, se va deschide cerul pentru navigat cu zmeul.

Prima editie a Festivalului Internațional de Zmeie va fi sub sloganul vorbei ce zboară ca și zmeul.

Scripta Volant aduce la un loc știința, artele și joaca. Poetul Șerban Foarță stă la temelia acestei idei năstrușnice dar și serioasă totodată. Recent a fost publicat volumul de versuri „ Scripta volant- O enciclopedie a zmeielor! Carte ce chiar are forma unui zmeu de hârtie și are și o coadă dintr-o sfoară așa cum stă bine unui zmeu. Poetul de mic copil a fost fascinat de construcția de hârtie ce era trasă de o sfoară. Restul era treba vântului. Cartea se va lansa la public dar și în aer alături de volumul de versuri „Himere valahe!” de Aurel Șorobetea.

La aeroportul zmeielor de la Universitatea de Agronomie se vor lansa zmeie de mari dimensiuni mânuite de meșteri, vor fi ateliere dedicate copiiilor de desenat, imaginat și meșterit aparate de zbor. Dar tot acolo vor si și o sumedenie de evenimente culturale. Concerte, lansari de carte, scriere creativă, muzică interactivă, modelaj sau picto-poezie.

Vor fi și invitați de peste hotare. Wolfgang Schimmelpfennig este inginer dar și mânuitor de zmeie gigantice de cele mai felurite modele și forme. Chiar a și inventat Paraflexul ce este un „zburător” silențios, rapid și foarte rezistent. De asemenea a scris cărți de specialitate pentru cine vrea să invețe despre zbor. În fiecare an la Fano în Danemarca adună în jurul său peste cinci mii de pasionați de astfel de aparate de zbor. Vor fi de față la festivalul nostru și specialiști din Turcia împreună cu Halit Cebeci inițiatorul celui mai mare club de profil din țara sa.

Dan Piroi, entuziastul ce a crezut că așa ceva se poate și la noi, va coordona un atelier unde oricine poate afla despre designul unui zmeu și cum de poate zbura așa o jucărie.
Cine vrea să vadă pe cer o caracatiță de 40 de metri ori un rechin zburător pe lângă multe alte surprize trebuie să vină în Calea Aradului la Agronomie în 1 și 2 iunie.

LĂSAȚI UN MESAJ