Voivodina, atracție turistică la doi pași de noi

1187

Provincia Autonomă Voivodina, vecina noastră a Banatului, are un potențial turistic fantastic în mare parte încă necunoscut. Aflată la doi pași de noi, acestă zona mirifică oferă posibilități de petrecerea timpului liber în numeroase forme. De la scurte excursii de un sfârșit de săptămână, până la sejururi mai lungi și specializate pe o temă anume, se poate încerca orice.

Autoritățile turistice din țara vecină au venit din nou la Timişoara cu noi și interesante oferte, de data asta din întregul areal al provinciei. Organizaţia de Turism din Voivodina aduce un program de promovare și prezentare a celei mai frumoase și complexe zone din țara lor.

Ivan Djokovic din partea guvernului Autonom al Voivodinei se ocupă și cu turismul. Deci ştie ca nimeni altul că în acestă ramură a economiei este strategică orientarea către România și cetăţenii săi. Ne leagă o istorie veche comună în multe puncte. De-a lungul timpului colaborarea dintre cele două părţi a fost extrem de consistentă. De asemenea a scos în evidență că acestă conlucrare consistentă este de tip complementar. Fiecare parte poate oferi altceva.

Doar în anul 2014 s-a simţit o uşoară scădere a schimburilor de mărfuri dintre părţile română și sârbă din motive de criza economică. Dar deja în primele cinci luni ale acestui an au crescut din nou numărul de cazări și schimburi între părţi.

Voivodina poate oferi cam tot ce este legat de turism. Se poate face turism istoric, balnear, de relaxare, de sporturi nautice pe mulţimea de lacuri din zonă. Se poate îmbina un turism religios, gastronomic sau de vânătoare. Numeroase podgorii îşi aşteaptă vizitatorii. Nu trebuie uitate satele vechi amenajate pentru o cunoaştere etnografică a zonei.

Dacă se va finaliza în curând pista de ciclism de pe malul canalului Bega se poate, pe o distanţă de circa o sută de kilometri, să se lege Timişoara de Zrenjanin.

Reprezentanta organizaţiei de turism Voivodina, Natașa Pavlovic, a prezentat un film documentar ce a scos în evidență unicitatea acestei bucăți de Europă Centrală. Muntele sfânt Fruska Gora are nu mai puțin de 16 mănăstiri ortodoxe ce așteptă să fie cercetate de vizitatori. Aquapark-ul Petroland este unic în toată partea noastră de continent prin ce oferă copiilor și adulților iubitori de sporturi acvatice. Nu trebuie uitat cursul Dunării ce străbate peste cinci sute de kilometri prin mijlocul provinciei. Se poate urma tot cursul pe apă sau de ce nu, pe mal urmând una din cele mai bine amenajate piste de biciclete, așa numitul traseu Eurovello 6.

Nikola Cuculj, președintele asociației „Cavalerii Sfântului Teodor” se ocupă de tot ce înseamnă turismul viticol. El ne îndeamnă să vizităm orașul Vârșeț cu nenumăratele sale podgorii și vinuri pe toate gusturile. Panorama văzută de pe dealul de lângă oraș merită orice efort.

Acestea ar fi doar o mică parte din argumentele pentru care merită să vă alocați măcar câteva zile pentru a vedea acestă unică atracție turistică ce se afla la doar o aruncătură de băț de Timișoara. Cei ce-și petrec concediul pe malul mării Adriatice pot întrerupe călătoria, la dus sau la întors, o zi, două sau o săptămână și nu vor regreta.

Excelența Sa Lazar Manojlovici consulul general al Republicii Serbia la Timișoara și Iavor Radovankovic, reprezentat de vază al comunității sârbilor din Timișoara, alături de Ognean Crstic președintele Uniunii Sârbilor, au făcut o scurtă prezentare a standurilor venite din vecini.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.