Virus periculos, detectat în România. Atacă mai multe organe

32
Un bărbat din Neamț a ajuns în stare gravă la spital, după ce s-a infectat cu un virus ce este transmis de rozătoarele sălbatice de la munte.

Un bărbat în vârstă de 72 de ani din județul Neamț a fost diagnosticat de medicii de la Spitalul Parhon din Iași cu o afecțiune foarte rară: Este vorba despre infecție cu hantavirus. Boala este transmisă de către rozătoarele sălbatice și provoacă febră hemoragică cu sindrom renal. Bărbatul locuiește într-o zonă montană, în comuna Ceahlău – Neamț, iar medicii avertizează că locuitorii din astfel de comunități sunt expuși la riscul de infectare.

Bărbatul se află într-o stare fizică foarte proastă, pentru că are insuficiență renală și hepatică. În aceste condiții, medicii i-au făcut dializă, după cum notează Digi 24. 80-90% din astfel de cazuri evoluează în mod favorabil dacă sunt tratate la timp, chiar dacă perioada de convalescență este lungă, pentru că aproximativ 6 luni, spun specialiștii.

Infecția cu hantavirus provoacă febră foarte mare, hemoragii puternice, tensiune scăzută, dureri lombare și abdominale puternice. Medicii spun că această afecțiune foarte rară este diagnosticată cu precădere în rândul oamenilor care locuiesc la munte, în apropierea pădurilor. Însă, există un asemenea risc și pentru persoanele care merg ocazional la munte, în vacanță.

Boala poate să apară în urma consumului de apă din surse nesigure, în cazul în care aceasta a fost contaminată de rozătare sălbatice. Începând din anul 2008, medicii de la Spitalul Parhon din Iași au tratat aproximativ 30 de infecții cu hantavirus. Cel mai recent caz fusese diagnosticat în anul 2019, conform sursei citate.

LĂSAȚI UN MESAJ