Vine canicula! Un val de aer saharian cuprinde Europa

331
Alertă meteo de ultim moment pentru Europa, după ce un val de aer saharian face ravagii pe continent şi urcă temperaturile din termometre la un nivel record. Se pare că o astfel de vară nu a mai fost din din 1947. 

O caniculă de o precocitate fără precedent după 1947 s-a abătut luni asupra Europei, cu temperaturi care ar putea să depășească 40 de grade Celsius în această săptămână, stabilind noi recorduri de căldură, transmite Agerpres.

Valul de căldură provine din Sahara şi a determinat autoritățile naționale să îşi avertizeze populațiile, în contextul în care modificările climatice, asociate emisiilor de gaze cu efect de seră, reprezintă un fenomen climatic ce era în trecut excepțional, dar care se va repeta în anii următori, au anunțat oamenii de știință.

„Soarele ar putea să strălucească fără întrerupere, mult aer fierbinte va veni din Africa”, afirmă Sabine Krueger de la Serviciul german de meteorologie DWD, potrivit căreia sudul Europei va fi deosebit de afectat de caniculă.

Alerta de caniculă de nivel „portocaliu” a fost emisă de Meteo-France luni dimineață pentru Regiunea Pariziană. Francezii îşi amintesc şi acum valul de caniculă extremă din 2003 care a provocat moartea a peste 15.000 de oameni.

„Am închis toate ferestrele înainte de a pleca la serviciu şi am luat cu mine sticle izoterme pentru a mă hidrata bine”, a declarat Marie-Astrid Barat, o femeie de 30 de ani care locuiește la Paris, în condițiile în care vârful de caniculă este așteptat în Franța în zilele următoare.

Pe esplanada Trocadero, turiștii poartă pălării şi umbrele de soare, la mică distanță de emblematicul Turn Eiffel, ai cărui administratori i-au avertizat pe vizitatori prin intermediul unui mesaj publicat pe Twitter: „#Caniculă. Prieteni vizitatori, va fi foarte cald în această săptămână! Protejați-vă de soare, hidratați-vă cu regularitate şi faceți o pauză în timpul vizitei”.

În Spania, agenția națională de meteorologie a emis luni o serie de recomandări obișnuite pentru episoadele de caniculă (hidratare, pălării şi evitarea exercițiilor fizice în miezul zilei), dar şi un avertisment legat de „un risc extrem” de incendii în anumite regiuni din Catalonia, Aragon, Navarra şi Extremadura.

Însă temperaturile cele mai ridicate sunt așteptate în zilele următoare.

Potrivit AEMET, temperaturile ar trebui să depășească probabil 40 de grade Celsius în anumite zone din centrul, sudul şi nord-estul țării şi să atingă chiar 42 de grade Celsius în Valea Ebrului joi, vineri şi sâmbătă.

Germania ar putea să se confrunte la jumătatea săptămânii cu cele mai ridicate temperaturi înregistrate în ultimii 70 de ani, recordul pentru luna iunie datând din 1947, când termometrul a indicat 38,2 grade Celsius la Frankfurt.

În Austria, agenția de meteorologie ZAMG a prevenit populația în legătură cu riscurile de furtuni violente, cu temperaturi ce vor urca până la 37 de grade Celsius.

Canicula va ajunge și în sudul Suediei începând de marți, iar temperaturile vor depăși în timpul zilei pragul de 30 de grade Celsius în Danemarca şi Suedia meridională.

Marea Britanie se așteaptă la „furtuni violente”, pentru care meteorologii au emis avertismente valabile în zilele de luni şi marți.

Sursa: capital.ro

LĂSAȚI UN MESAJ