Viitorul Uniunii Europene se stabilește în România?

298

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a propus miercuri, într-un discurs în plenul Parlamentului European la Strasbourg, organizarea unui summit al UE la o zi după Brexit, la 30 martie 2019, în orașul Sibiu, pentru a discuta despre viitorul blocului comunitar.

În cazul în care calendarul Brexit-ului va fi respectat, reuniunea de la Sibiu va fi primul summit european în formula UE 27 după retragerea Marii Britanii din blocul comunitar și se va desfășura în momentul în care România va deține președinția prin rotație a Consiliului Uniunii Europene.

Ce a declarat Junker:

„Pe 30 martie 2019 vom fi o Uniune de 27. Propun să ne pregătim bine pentru acest moment, între noi cei 27 şi în cadrul instituţiilor UE.

Alegerile pentru Parlamentul European vor avea loc după doar câteva săptămâni, în mai 2019. Europenii au o întâlnire cu democraţia. Ei trebuie să meargă la urne ştiind clar cum Uniunea Europeană se va dezvolta în anii următori.

De aceea, cer preşedintelui Tusk şi României, ţară care deţine preşedenţia în prima jumătate a lui 2019, să organizeze un summit special în România pe 30 martie 2019. Dorinţa mea este că acest summit să fie ţinut în frumosul oraş vechi Sibiu, sau Hermannstadt, aşa cum îl ştiu eu.

Ar trebui să fie momentul în care ne strângem laolaltă pentru a lua deciziile necesare pentru o Europa mai unită, mai puternică şi mai democratică.

Speranţa mea este că pe 30 martie 2019, europenii vor fi într-o Uniune în care toţi ne sprijinim valorile. În care toate statele membre respectă domnia legii. În care a fi membru deplin al zonei euro, al uniunii bancare şi a zonei Schengen a devenit regulă pentru toate ţările membre”.

LĂSAȚI UN MESAJ