VIDEO. Premieră la Timișoara. În Piața Unirii s-a preparat și mâncat cel mai mare sandvici din România

622

Azi la Timișoara nemaivăzutul a fost văzut. În carne și… nu oase, ci pâine!

Cine și-ar fi închipuit că un sandvici ori sandviș (sau sandwich cum spun snobii ce nu au habar cine a fost contele John Montagu, al IV-lea de Sandwich) poate avea peste 100 de metri lungime? Evident că lucrătorii Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei Timișoara, împreună cu directoarea Rodica Surducan, au crezut în această trăsnaie frumoasă pe care au și pus-o în practică.

La ora amiezii, în ciuda frigului pătrunzător, o mulțime de oameni de bine au venit în Piața Unirii să dea o mână de ajutor pentru a înfăptui un nou record demn de orașul nostru, ce și așa este cunoscut pentru un șir fără de sfârșit de noutăți și recorduri din aproape orice domeniu.

Copii mai mici sau elevi însoțiți de profesori au venit să participe la un posibil record de Carte Guiness. Au mai venit și angajați ai majorității instituțiilor din subordinea primăriei. Toți au pus mâna pe cuțite, linguri și pachețele de unt cu care au uns franzela uriașă de fix 101 metri. Au urmat apoi feliile de mezeluri, brânzeturi nobile precum cașcavalul și evident verdețurile și ardeii fără de care nu există un sandvici gustos. Ca preparatul să lase gura apă oricui s-a folosit rețeta „cu de toate”, adică și cu maioneză, dar și ketchup.

Sigur că nu a putut fi achiziționată o franzelă cu o așa lungime ( cât un stadion mai mare) dar s-au pus laolaltă 181 de pâini mai deosebite, așa numitele „Ciabatta”. S-ar fi dorit o singură bucată pâine, dar nici un brutar nu și-a asumat provocarea și așa au fost „sudate” cu unt cele mai scurte.

Sandvișul de dimensiuni potrivite unei balene a fost meșterit de șapte bucătari profesioniști ce muncesc la cantina socială. Ei au muncit, dar și îndrumat armata de entuziaști ce au ajutat cum au putut. Dintre aceștia s-au remarcat pompierii ce de data asta au stins foamea, iar nu un incendiu. Au mai fost reprezentanți ai Inspectoratului de Muncă și ai Inspectoratului Școlar. Nici edilii orașului nu au lipsit. Viceprimarul Farkas Imre s-a remarcat la mânuit șunca și salamul.

După munca asiduă a urmat admiratul, fotografiatul, filmatul, dar și salivarea în așteptarea degustării. Într-un final, problema a fost tranșată. Adică au rezultat mii de felii ce au fost împărțite elevilor. Inutil de spus că totul a dispărut într-un timp infinit mai scurt decât a durat prepararea.

Directoarea Rodica Surducan a explicat că a dorit în acest fel inedit să marcheze cei 101 ani de când în Timișoara există o cantina socială ce se ocupă de masa celor ce nu au posibilități să se gospodărească singuri. În jur de o mie de persoane cu probleme materiale apelează zilnic la bucatele de la cantină. Mai ales acum în sezonul rece este foarte căutată mâncarea caldă și o vorbă bună pe care nevoiașii le primesc la cantină. Și asta nu de azi sau de ieri, ci de 101 ani fără întrerupere.

LĂSAȚI UN MESAJ