(VIDEO) Cartierul Iosefin se va prezenta printr-o expoziție fotografică în capitala Austriei

142

Timișoara este fără îndoială tributară modului de viață și influențelor central europene. Acestea au adus un spor de civilizație și de ordine și au modificat, în general în bine, tot ce ține de urbanizarea orașului. Au fost perioade, cu unul sau două secole în urmă când de aici se dădeau cele mai noi tendințe în ceea ce privește modernitatea, prioritățile culturale și științifice, pe lânga cele simple ale traiului de zi cu zi.

Timișoara ca entitate urbană este un produs al sincronicității cu marile curente din tot continentul. Este imposibil să nu frapeze caracterul baroc al centrului, asta nu de azi, nici de ieri, ci atunci când barocul era în floare chiar în capitalele europene.

O vorbă de duh lansată de nu se știe cine, spunea că suntem „mica Viena”. Poate este adevărat, poate nu mai este cazul. Tocmai pentru a verifica la fața locului acestă vorbă, un mic grup de voluntari ai Asociației Culturale „Salvați Patrimoniul Timișoarei” vor da curs unei generoase invitații venite din Viena cea mare și adevărată.

Voluntarii ce se preocupă de salvarea a ce se mai poate recupera din bogăția orașului pe cale de uniformizare, sunt în postura de a verifica proverbul ce spune că „nimeni nu este profet la el acasă”. Au fost monitorizați de partrenerii de peste hotare și se pare că au prezentat încredere din moment ce a venit invitația de a lega din nou șirul de evenimente comune.

Mai exact conducerea sectorului Josefstadt din capitala austriacă vrea să strîngă relațiile cu sora mai mică, adică cartierul timișorean Iosefin. Cele două entități sunt înfrățite de mulți ani pe hârtie, dar în realitate nu au fost evenimentre comune care să le lege mai bine.

Asociația timișoreană a fost invitată să expună o expoziţie de imagini fotografice dedicate cartierului timişorean Iosefin, supranumit în urmă cu două secole „cartierul Majestăţii Sale Josef al II-lea”. Imaginile sunt atât din cele mai vechi, cât și actuale, ce arată starea zestrei imobiliare a cartierului. Demersul se derulează în cadrul proiectul „Iosefin – Josefstadt”. Actul expoziţional va fi vernisat de primarul sectorului 8, Josefstadt, (Viena), doamna Veronika Mickel-Gottferdt.

După vernisajul de la sediul primăriei sectorului 8 imaginile vor rămâne in sala de festivități de acolo și vor aminti celor curioși de Timișoara.

„Evenimentul este organizat în colaborare cu Asociaţia Austro-Română Austrom din Austria, al cărei secretar general, Lukas Vosicky, a sprijinit acest proiect, împreună cu timişoreanca Simina Ivan. Pe lângă expoziţia foto, care va rămâne la sediul primăriei vieneze cel puţin până la vară, în cursul lunilor martie-mai vor avea loc şi alte manifestări legate de Timişoara, cum ar fi întrunirea anuală a Asociaţiei Şvabilor Bănăţeni, condusă de prof. Hans Dama şi prezentarea cărţii pentru copii ‘Poveste din Timişoara’, la Biblioteca în limbi străine pentru copii”, a declarat directorul executiv ACSPT, Ilie Sîrbu.

LĂSAȚI UN MESAJ