Vestea Învierii Mântuitorului, primită cu mare bucurie de credincioșii romano-catolici din Timișoara. Video

244

Credincioșii romano-catolici au mers sâmbătă seara la Domul din Piața Unirii să ia lumină. Anul acesta, credincioșii catolici celebrează Învierea Domnului pe data de 1 aprilie, înainte cu o săptămână de ortodocși.

După o tradiție de mulți ani sărbătorirea Vigiliei Pascale a început cu sfințirea Focului aprins în fața bisericii. Acest moment solemn a fost oficiat de un sobor de preoți conduși de însuși monseniorul Martin Ross, episcopul diecezei de Timișoara, care mai întâi a sfințit Lumina, ce a fost oferită tuturor credincioșilor.

Cei prezenţi au intrat cu lumina nouă, binecuvântată, în catedrală, unde s-a intonat Praeconium-ul Pascal (Imnul bucuriei pascale), urmat de Liturghia Cuvântului, formată din mai multe lecturi şi Psalmi din Vechiul şi Noul Testament, apoi sfinţirea apei de botez, înnoirea promisiunilor de la botez şi apoi Liturghia Euharistică.

La sfârşit a avut loc “Binecuvântarea finală”, ultimile cuvinte fiind “Mergeţi în pace. Aleluia. Aleluia”. În cadrul Vigiliei şi Sf. Liturghii Corul „Exultate” avându-l ca dirijor pe Bajkai-Fábián Róbert, organist al Catedralei a interpretat Missa Jubilet de Peter Rohr.

“Noi, catolicii sărbătorim astăzi (n.r. ieri) Vigilia Pascală. În spatele meu vedeţi acel foc, care va fi sfinţit, după care va fi aprinsă lumânarea pascală, iar de la ea toate celelalte lumânări ce vor fi în biserică. Lumânarea pascală simbolizează pe Hristos cel Inviat, care răspândeşte Lumina Sa, Învăţătura Sa, în mijlocul tuturor neamurilor. Liturghia continuă cu relatarea faptelor pe care Dumnezeu le face cu noi şi le-a făcut cu noi de-a lungul istoriei. Se vor citi lecturi din Vechiul Testament, Noul Testament, şi va fi intonat în mod solemn Imnul “Gloria in excellsins Deo”, care este simbolul că Hristos cel înviat este în noi şi merită să-I cântăm acest imn de glorie”, a spus preotul vicar Zoltan Toman.

Astăzi, de la ora 10.00, va avea loc Sfânta Liturghie solemnă celebrată de Excelenţa Sa Martin Roos, episcop de Timişoara. Partea muzicală a Liturghiei va fi interpretată de Corul şi Orchestra Catedralei, avându-l ca dirijor pe prof. dr. Walter Kindl, capelmaestrul Catedralei.

De la orele 17.30 se va oficia Vespera Solemnă cu participarea Capitolului Catedral. Seara la orele 18.00, va fi celebrată o Sfântă Liturghie în limba română.

A doua zi de Paşti, luni, 2 aprilie 2018, în Domul Sf. Gheorghe, din Piaţa Unirii, din Timişoara, Sfintele Liturghii se vor celebra după programul duminical. La ora 9.00 Sf. Liturghie în limba maghiară, la ora, 10.00 Sf. Liturghie în limba germană, iar la orele 11.30 şi 18.00 Sfintele Liturghii vor fi celebrate în limba română.

Hristos a Înviat tuturor credincioșilor ce sărbatoresc în acestă duminică!

Mihaela Păunescu

LĂSAȚI UN MESAJ