10.1 C
Timișoara
joi 20 martie 2025

Valentine’s Day în Timișoara.  În zilele astea tensionate, ceva simbolic chiar e benefic. FOTO-VIDEO

Sfântul Valentin sau ziua îndrăgostiților este sărbătoarea modernă din întreaga lume, momentul în care cuplurile își celebrează iubirea.

Ce semnifică această dată de 14 februarie?

Sărbătoarea iubirii are originile în Imperiul Roman. În acea perioadă avea loc un festival numit Lupercalia, prin care se sărbătorea începutul primăverii. Unul dintre obiceiurile de la această sărbătoare era formarea cuplurilor, potrivit enciclopediei Britanica.

Tradiția spune că Sfântul Valentine a fost un preot care a slujit în secolul al treilea la Roma. Imperiul era condus de Marcus Aurelius Claudius numit ,,Gothicus”.

În anii 1700, 1800 americanii au dat startul felicitărilor prin care își declarau iubirea, uzând de felicitări dar și de panglici sau imagini colorate. Acest obicei a fost transmis pe întreaga planetă și face ca această zi să devină una dintre cele mai populare sărbătoare.

Obiceiuri și tradiții de prin lume sunt multe, un obicei mai deosebit îl au italienii. În această zi fetele nemăritate se trezesc dis-de-dimineață și se duc la fereastră. Se spune că primul bărbat pe care-l vor vedea le va deveni soț în decursul anului. Iar în Marea Britanie, de exemplu, pe 13 februarie, în ajun de ziua îndrăgostiților fetele singure mănâncă doar ouă cu sare. Seara înainte de culcare, își pun frunze de dafin sub pernă, potrivit obiceiului că așa își vor visa alesul.

Cum sărbătoresc timișorenii de ziua îndrăgostiților?  Am mers în căutare de păreri, de îndrăgostiți,  de obiceiuri și bineînțeles să aflăm preferințele de sărbătoare. Sărbătoresc de Dragobete pe 24 februarie autentic românește sau pe 14 februarie, sărbătoare împrumutată?

Iată ce-am aflat, la pas prin Timișoara:

O scot la film, după vine la mine, ne uităm iar la film, pentru mine ziua de 14 semnifică ziua îndrăgostiților, pe 24 februarie eu nu sărbătoresc”, ne-a spus un tânăr aflat prin centrul orașului.

,,E frumoasă sărbătoarea îndrăgostiților. Până și noi, care suntem mai în vârstă, sărbătorim, sărbătorim și 30 ani căsătorie, celebrăm mergând la lucru, o floare, o masă acasă, ne-a transmis o doamnă toată numai zâmbet, ce era prin centrul Timișoarei cu soțul ei).

,,Eu sărbătoresc de Dragobete, autentic românește”, ne-a transmis o trecătoare.

 

,,Deocamdată singur, beau fumez, cel mai bun pentru sănătate!

Eu nu știu ce sărbători sunt acestea, eu sărbătoresc în fiecare zi”, am aflat de la un tânăr pus pe glume.

,,Autentic românește! Eu zic că de Valentine’s day e mai bine, că toată lumea sărbătorește atunci. Cred că ține de iubit, el face surpriza, eu îi fac ceva mic acolo.

Nu sărbătoresc nimic.

De Valentines Day sărbătoresc, ies cu iubitul meu în oraș. Ne dăm cadouri, petrecem timpul împreună. Dar consider că dragostea trebuie celebrată în fiecare zi, iar asta e o zi specială în care ne putem bucura mai mult.

Nu, noi nu sărbătorim, nu ne permite guvernul, salarii mici cu ce? Gestul meu este atenția și caracterul, ne-a transnis un tânăr ce tocmai îi oferise un buchet de ghiocei partenerei.

,,Exact asta povesteam acum, încurcasem 24 Februarie, Dagobetele, sărbătoarea românească cu 14, sărbătoarea internațională Sfântul Valentin. Noi suntem români, români americani, sărbătorim pe ambele. Un pupic dimineața când ne trezim, pe urmă ne oferim fiecare ce am cumpărat unul celuilalt. Mergem la o cofetărie, restaurant dacă ne permit finanțele. În zilele astea tensionate ceva simbolic chiar e benefic”, ne-a destăinuit un cuplu carismatic, care străbătea Piața Libertății.

,,Dragobetele, prefer sărbătoarea românească. Nu facem nimic deosebit,  doar stăm împreună”, am mai aflat de la alți doi tineri.

,,Anul acesta sărbătorim acasă, nu mai facem rezervare la restaurant. O să fac eu un tort ceva decor, o să umflu un balon în formă de inimă. Și bineînțeles, voie bună” ne-a mărturisit o doamnă, care era împreună cu soțul prin centrul orașului de pe Bega.

Concluzia este că timișorenii, în special tinerii, se sărbătoresc de două ori luna aceasta, pe 14 februarie, dar și pe 24 februarie, atunci când românii celebrează dragostea sub denumirea dată Dragobete.

Unele dintre restaurante și cafenele deja au un număr mare de rezervări, iar decorul nu lipsește nici el din cadrul iubirii. Orașul de pe malurile Begăi se face din nou remarcat și prin felul acesta al celebrării dragostei. Nu degeaba se spune că Banatul îi fruncea!

Ei bine, rămâne să povestim și despre Dragobete, ziua în care se pupă fetele, dar într-un viitor articol…

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :