UVT, partener în cadrul consorțiului pentru campus regional de învățământ dual

24

Ministerul Educației a publicat lista proiectelor viitoarelor campusuri pentru învățământ dual, cofinanțate prin PNRR. Deși ținta asumată inițial prin cadrul de cofinanțare al PNRR a fost situată la nivelul a 10 consorții regionale eligibile, Ministerul Educației a decis ca toate cele 29 de proiecte să fie declarate eligibile, după evaluarea calitativă. Doamna ministru Ligia Deca a declarat că Guvernul și Ministerul Educației au decis să încerce să identifice sursele de finanțare pentru a putea sprijini toate aceste aplicații sau cât mai multe dintre ele.

„Practic, ținta pe care noi ne-am asumat-o prin finalizarea acestei investiții este ca în anul 2025-2026 până la 40% dintre elevi să fie înscriși pe o rută duală”, a precizat Ligia Deca, la finalul ședinței de guvern.

Timișoara a depus proiectul intitulat „Rută integrată completă pentru învățământul dual în Regiunea de Vest prin dezvoltarea și operaționalizarea Consorțiului Regional pentru Învățământ Dual VEST Timișoara”, acesta fiind punctat cu 89 de puncte, urmând să fie implementat în perioada următorilor patru ani.

Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea: „Comunitatea timișoreană ca întreg va avea de câștigat prin realizarea acestei infrastructuri destinate învățământului dual. Coagularea energiilor din universități, administrație, rețeaua școlară și operatorii economici, însumând 31 de parteneri, arată maturizarea unui ecosistem public timișorean în care educația pentru viitor este recunoscută ca o miză de primă importanță. Peste patru ani, Timișoara va fi și cel mai important centru regional al învățământului dual, un obiectiv strategic ce va fi atins prin aportul substanțial pe care și-l aduce comunitatea centrului nostru universitar. Realizarea consorțiului si finanțarea acestui proiect reprezintă un pas important în dezvoltarea învățământului dual în regiune și consolidează poziția UVT în promovarea parteneriatului cu mediul economic și administrația locală.”

Universitatea de Vest din Timișoara este partener în proiect, urmând să asigure, în parteneriat cu celelalte două universități timișorene asociate, o cofinanțare de 1,2 milioane euro, în timp ce Consiliul Local Timișoara va cofinanța proiectul cu 5,8 milioane euro, iar companiile din cadrul consorțiului vor contribui cu 1,7 milioane euro. Valoarea totală a finanțării prin PNRR, alături de cofinanțarea locală, însumând 27 milioane euro, va acoperi construcția campusului (cu un amplasament situat pe Calea Buziașului din Timișoara), dar și plata burselor pentru elevi și studenți. În proiect sunt prevăzute spații educaționale integrate, ateliere de practică specializată, spații de cazare, zona de campus management, zona de bibliotecă, sală de sport, zona de servire a mesei, zona Auditorium.

Fac parte din „Consorțiul Regional pentru Învățământ Dual Vest Timișoara” pe lângă cele trei universități, atât Primăria Timișoara, Inspectoratul Școlar, șapte licee timișorene, 16 firme, cât și trei asociații ale mediului de afaceri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.