USAMVBT- ”Universitate Antreprenorială” | Metode concrete de antreprenoriat pentru studenți

67

Dezvoltarea gândirii antreprenoriale a studenților, formarea aptitudinilor şi dezvoltarea abordărilor antreprenoriale constituie priorități ale Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timișoara.

Acestea au fost transpuse în practica educațională formală și nonformală în cadrul unor proiecte, care au pus în comun pe parcursul anilor universitari parteneri economici relevanți pe piața de business locală, națională și internațională, cadre didactice și studenți.

Ele sunt puse la dispoziția studenților din domeniile de licență, master și doctorat, metode concrete de antreprenoriat gestionate în universitatea timișoreană. Iar unul dintre exemple în acest sens este Laboratorul de Apicultură și Stupina.

Toate activitățile care vizează întreținerea familiilor de albine aparținând supinei Facultății de Bioingineria Resurselor Animaliere sunt realizate de către studenții, masteranzii și doctoranzii acesteia, în cadrul Cercului științific de Apicultură, a practicii de cercetare științifică pentru realizarea lucrărilor de licență, disertație, doctorat dar și a practicii de specialitate aferentă fiecărui program de studiu. Cercul științific de Apicultură are în componență studenți din toți anii și de la toate programele de studiu ale facultății, unii dintre ei exprimându-și dorința de a participa la activitățile cercului încă din anul I al ciclului de licență și continuând apoi și la ciclul de masterat și chiar doctorat.

Unul dintre acești studenți este Adrian Rășinar , în prezent masterand al programului Proiectarea și evaluarea tehnico-economică a producțiilor la animalele mici. Acesta este membru al Cercului științific de apicultură încă din anul I ciclu de licență, a efectuat practica anuală de studiu și cea științifică pentru elaborarea lucrării de licență și disertație, urmând ca după finalizarea studiilor de masterat să continue studiile Școlii doctorale în domeniul Zootehnie, disciplina Apicultură.

Atmosfera în cadrul disciplinei de apicultură este una prielnică punerii în practică a noțiunilor teoretice. Mă bucur că am avut și am în continuare ocazia ca în timpul orelor de lucrări practice efectuate la această disciplină să fiu în stupină și sub îndrumarea și supravegherea doamnei Prof. dr. ing. Silvia Pătruică să pun în practică noțiunile teoretice. Am reușit să înțeleg ce presupune o stupină, să găsesc soluții practice la problemele care pot apărea și importanța acestei discipline. Pe lângă aceste lucruri minunate care le-am învățat, mi-am creat amintiri frumoase împreună cu colegii mei în cadrul acestei „dulce” discipline. În prezent dețin o stupină de 30 familii de albine”, spune Adrian Rășinar.

O parte din activitățile de întreținere a stupinei facultății, la care se adaugă cele de recoltare a mierii și a celorlalte produse apicole, se desfășoară cu toți studenții programelor de studiu de licență și masterat în cadrul activității didactice de lucrări practice, studenții participând efectiv la acestea. Produsele apicole (miere, polen, propolis, venin, lăptișor de matcă, ceară) rezultate în stupina facultății sunt utilizate în activitatea didactică și de cercetare științifică.

Stațiunea Tinerii Naturaliști

În plus, există un laborator dotat cu aparatura și logistica necesară realizării unor determinări și măsurători biometrice cantitative și calitative la speciile legumicole. Baza materială este constituită din modulul de seră de tip Gothic 800 cu suprafața de 1200 mp și un solar cu suprafața de 400 mp, acestea fiind dotate cu sisteme și instalații de fertirigare, umbrire și ventilație, la care se adaugă câmpul didactic și experimental cu suprafața de 2000 mp, pentru organizarea culturilor comparative cu soiuri și hibrizi la principalele specii legumicole. Lucrările mecanice la disciplină se realizează cu mașinile, utilajele și echipamentele din dotare, iar cele manuale de înființare și întreținere a culturilor se efectuează de către studenți, masteranzi și doctoranzi la activitățile aplicative și în perioada de practică.

Tematica de cercetare abordată se încadrează în strategia de cercetare științifică la nivel instituțional și axele prioritare la nivel național și internațional, prin implementarea unor contracte de naționale (finanțate CNCSIS) și internaționale (Programe Transfrontaliere HURO, Programe de Cooperare Internațională FP 7), cât și cu mediul economic. Temele de cercetare se înscriu în aria ştiinţifică inter- și transdisciplinară a transferului tehnologic, abordând subiecte din domeniile fundamentale, de specialitate şi aplicative, pentru îmbunătățirea tehnologiilor de cultură a legumelor în sistem convențional și biodinamic, de interes zonal şi naţional, între care putem menționa: realizarea de culturi comparative cu germoplasmă autohtonă și străină; utilizarea inputurilor ecologice în cultura și protecția biologică a legumelor în spaţii protejate şi forţate; utilizarea unor substraturi de cultură (zeoliţi) şi a unor fertilizanți ecologici (extracte din alge verzi) la cultura legumelor în sere; folosirea bondarilor (Bombus terrestris) pentru stimularea fructificării în sistem de cultură forțat și protejat a legumelor; implementarea culturilor semincere pentru certificarea materialului biologic la soiul și hibrizii de tomate creați și omologați sub emblema universității noastre.

Rezultatele activității de cercetare contribuie substanțial la nivelul de cunoaștere în domeniu prin elaborarea de cărți și manuale, lucrări de finalizare a studiilor în cele trei cicluri de pregătire universitară, cât și a lucrărilor științifice. Referitor la baza materială și logistica existentă la disciplină, Dl. Drd. Ing. Ovidiu Olimpiu Cornea subliniează buna desfășurare a activităților de cercetare sub coordonarea științifică a D-lui Prof. dr. habilitat Dorin Camen, într-o temă de actualitate și anume aceea a digitalizării factorilor de microclimat în sere.

Activitatea didactică și de cercetare de la disciplină se întrepătrunde și cu aceea de producție prin colaborarea cu Stațiunea Didactică și Experimentală, în obținerea de produse proaspete și de calitate care se valorifică în cantina universității și rețeaua de magazine Remarkt.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.