12.9 C
Timișoara
vineri 29 septembrie 2023

Urmează Firea? Marius Budăi, ministrul Muncii, și-a dat demisia în urma scandalului azilelor ,,groazei”

AdministrațieUrmează Firea? Marius Budăi, ministrul Muncii, și-a dat demisia în urma scandalului...

Marius Budăi, ministrul Muncii din partea PSD, a demisionat joi din funcție, ca urmare a scandalului azilelor de bătrâni din Voluntari, au declarat pentru Libertatea surse politice. Informația a fost confirmată de premierul Marcel Ciolacu în debutul ședinței de guvern. Este prima demisie la nivel înalt după ce ororile din cămine au ieșit la iveală, în urmă cu mai bine de o săptămână.

UPDATE ora 11:00: Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, în debutul ședinței de guvern, că a fost anunțat de ministrul Muncii că va demisiona și i-a mulțumit pentru gestul său.

„Am avut astăzi dimineață o discuție cu domnul ministru al Muncii, Marius Budăi, care m-a anunțat despre decizia de a își depune demisia la finalul ședinței. Este un gest de onoare pentru care îi mulțumesc. Aceasta este reacția firească a unui decident într-o asemenea criză, reacția fireasca în orice democrație consolidată a Europei”, a declarat Marcel Ciolacu.

Premierul a precizat că trebuie luate măsuri întrucât „activitatea de protecție a persoanelor vârstnice și vulnerabile s-a îndepărtat dramatic de scopul său inițial.

„Am văzut, din păcate în ultimele zile prea multe situații care probează că această activitate a devenit o afacere cinică în care se urmărește profitul cu orice scop chiar prin suferințe provocate seniorilor noștri”, a precizat Marcel Ciolacu.

Demisia ministrului vine după ce, în această dimineață, DNA a anunțat că face percheziții la funcționari publici dintr-o instituție aflată în subordonea Ministerului Muncii, acuzați că l-au acoperit pe patronul azilelor, Ștefan Godei.

Marius Budăi și Gabriela Firea, ministerul Familiei, sunt considerați drept principalii vinovați politici privind scandalul azilelor.

Atât PNL, cât și PSD au stabilit mesaje-cheie privind comunicarea pe acest subiect.

Budăi, în urmă cu două zile: „Demisia mea nu contează mai mult sau mai puțin”

În urmă cu două zile, ministrul muncii declara că demisia sa, cerută în scandalul „azilelor groazei”, „nu contează”, în schimb, „contează foarte mult ce o să facem de acum încolo”.

„Cred că nu contează mai mult sau mai puțin demisia mea, contează foarte mult ce o să facem de acum încolo. Cred că societatea civilă trebuie să facă ce trebuie să facă societatea civilă și politică să facă altcineva. Putem pune o grămadă de întrebări: De ce? De ce? De ce? Haideți să facem, să schimbăm lucruri și să preîntâmpinăm aceste întâmplări nefericite”, a spus Marius Budăi.

Bătrâni înfometați și abuzați

Bătrânii din trei azile din Ilfov au fost găsiți în condiții inumane: bătuți, fără medicamente și obligați să muncească fără să primească hrană.

„Oamenii au fost exploatați prin constrângere și violență, prin muncă neremunerată, erau lăsați flămânzi și supuși unor tratamente degradante și inumane”, a spus comisarul-șef de poliție Georgian Drăgan.

În urma scandalului, preşedintele și vicepreședintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi și directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) au fost demiși din funcții, iar șeful DSP Ilfov, Teodor Gabriel Negulescu, a demisionat.

Primarul sectorului 3 a anunțat vineri seară că suspendarea din funcție a Mihaelei Ungureanu, directoarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 3, pânî finalizarea anchetei abuzurilor din mai multe centre de bătrâni.

Decizia a fost luată în contextul în care Asociația „Sfântul Gabriel cel Viteaz”, aflată în centrul scandalului care a dus la ancheta DIICOT, are în grijă 27 de persoane cu dizabilități severe fizice și psihice în baza unui contract cu DGASPC Sector 3.

Luni, conducerea DGASPC Sector 4 a fost demisă de primarul Daniel Băluță după „deficiențele constatate de către comisia de control la una dintre locațiile în care erau găzduiți șase minori” în timpul controalelor la nivel național cerute de premierul Marcel Ciolacu.

În cele din urmă, marți, conducerea Ministerului de Interne și cea a Poliției Române au demarat procedura de înlocuire a echipei manageriale la IPJ Ilfov și la Poliția Voluntari.

Sursa: https://www.libertatea.ro/

Alte subiecte :

Citește și :