Uniforme cu camere video pentru polițiștii locali din Arad

121

Începând de săptămâna aceasta dialogurile dintre polițiștii locali și cetățeni vor fi înregistrate! Totul este posibil datorită celor 20 de camere video care sunt în dotarea angajaților pe linie de ordine publică și ai celor de la circulație. „Body cam”-uri sunt atașate de uniformele oamenilor legii şi vor înregistra discuțiile cu cetățenii. Aceștia vor fi informați de la bun început că urmează să fie înregistrați atât audio, cât și video.

„Toate aceste înregistrări vor fi corelate cu procesele verbale întocmite, având dublu scop: pe de o parte vor fi eliminate discuțiile că polițiștii noștri fac abuzuri, iar pe de altă parte vom vedea ce se întâmplă la momentul respectiv în relația cu cetățenii. Întrucât avem convingerea că aceste dispozitive vor fi eficiente ne propunem ca la prima rectificare să alocăm fonduri pentru achiziționarea a încă 40 de dispozitive de acest gen. Mizăm în primul rând pe efectul psihologic al acestora, în sensul că suntem siguri că dialogul dintre polițiști și cetățeni va decurge într-o manieră mai civilizată, așa cum este de altfel și normal. De asemenea suntem în curs de achiziționare și am dispus ca stațiile din dotarea polițiștilor locali atât cele portabile cât şi cele de pe mașini să fie dotate cu GPS, astfel încât se va putea vedea unde a fost polițistul în misiune, cât a stat, iar aceste informații vor putea fi corelate cu informațiile din documentele pe care le întocmește şi rapoartele pe care le face”, a explicat primarul municipiului Arad, Călin Bibarţ.

Înregistrările audio/video vor putea fi stocate timp de 6 luni şi vor putea constitui mijloace de probă legală la cererea organelor de urmărire penală sau a instanței de judecată, sau vor putea servi la clarificarea situațiilor în care se reclamă o prestație deficitară din partea agenților Direcției Generale Poliția Locală Arad.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ