Unde poți vedea expoziția „Cealaltă faţă a oraşului”

216

În cadrul Zilelor Maghiare Bănăţene, la Galeria Primăriei din Piaţa Victoriei nr. 5 poate fi vizionată expoziţia Cealaltă faţă a oraşului, a graficianului Keve Kovács.

Vernisajul expoziţiei va avea loc miercuri, 4 mai,  de la ora 16.00. În deschidere va vorbi László Kecskés, bibliotecar (Ungaria). La vernisaj se asigură traducere în limba română.

Expoziţia va putea fi vizitată până în 16 mai, după următorul program: 8.30- 16.00 (L-J), 8.30-14.00 (V).

Keve Kovács este grafician şi designer de sticlă pentru construcţii. A studiat la Liceul de Arte Plastice şi Decorative Budapesta, Institutul de Artă Plastică, secţia grafică şi Institutul de Arte Decorative, catedra Silicat, secţia sticlă. A predat la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, secţia regie-operatorie. Momentan conduce secţia de sticlă pentru construcţii a Catedrei de Desen – Istoria Artei din cadrul Institutului Pedagogic Juhász Gyula a Universităţii de Ştiinţe din Szeged. Şi-a luat doctoratul în arte liberale la Timişoara, în 2010.

Keve Kovács se străduieşte să folosească liber şi conştient motivele clasice de formă a sticlei pentru construcţii, cât şi a celor elaborate de curentele moderne ale sfârşitului secolului al XX-lea, pentru a exprima sentimentul vieţii moderne.

În domeniul graficii, pe lângă curentele care azi pot fi considerate deja clasice, artistul se leagă sentimental şi conştient de mişcarea dada din Berlin, iar în cadrul acestui  curent, în primul rând de George Grosz. Dintre graficienii autohtoni, un impact mai deosebit l-au avut asupra sa Zizi Makrisz şi Béla Kondor.

Încă de la început, Keve Kovacs s-a străduit să îşi coaguleze un stil individual atât în sticlă, cât şi în grafică. Prezenţa elementelor constructiviste, op-art şi  pop-art sunt vizibile în mod constant în creaţiile sale. Alegerea tematicii pentru grafici este frecvent legată de tradiţii folclorice, precum seria Busó, sau de literatura clasică,  vezi Bolond Istók. În cazul său, aplicarea elementelor ludice folosite în permanenţă cu predilecţie are loc pentru realizarea unei practici artistice responsabile faţă de comunitate, ce îşi ridică glasul pentru valorile genului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.