Un târg de Paşti care nu are nimic de a face cu Sfintele Sărbători Pascale

2117

Suntem în plină săptămână luminată. Încă mai are conținut această alăturare de cuvinte? Suntem mai buni, mai iertatori sau cu mai multă toleranță? Măcar aceste câteva zile de pioșenie dar și de bucurie a Învierii Domnului sunt un bun început.

Jocul întâmplării sau știința astronomiei face ca odată la câțiva ani cele două mari ramuri ale creștinilor să lase deoparte neînțelegerile ce duc la cele două sisteme de calcul a calendarului. Așa că, de voie sau uneori de nevoie, devenim cu toții ecumenici. Zilele acestea ciocnim ouăle înroșite cu oricare vecin, rudă sau coleg fără a ne mai întreba de care credință ținem. În acest an și Biserica Ortodoxă dar și Biserica Catolică au anunțat vestea minunată a Învierii Fiului Domnului în aceeași noapte. De fapt Mântuitorul a dat jertfa supremă o singură dată.

Timișoara s-a gătit de zile de sărbătoare. Tot centrul a devenit un mare târg de Paști. Sigur că titulatura este pompoasă și departe de realitate. Copii ce trec prin piața Operei văd doar monstruozități. Totul este supradimensionat. Ouăle din beteală (?) sunt de marimea unui igloo. Iepurașii sunt de talia cangurilor de pe alte meleaguri. Chiar prețurile sunt ca în basme, au crescut de șapte ori. Dar e o consolare în toate, peste nu foarte multe zile vor dispărea ca un fum. Porumbeii vor pune din nou stăpânire pe piața lor, fântâna lor și ceasul care le aparține de generații.

 

1 COMENTARIU

  1. Ia te uita ce iepuroi dragut ni se arata in poza, o creatie in stil renascentist! Are mustati de pisica si fruntea tesita (asta e bine, ca e reprezentativ pentru regiune!). Langa el, in stanga, chestia aia mare si rosie ar putea sa fie o Scufita Rosie suferind de obezitate morbinda, care parca ii spune iepuroiului: „Vai, tovarase Iepure, ce mustati lungi ai!”. Clar, clasa, stil, bun gust, rafinamentul carnatilor si al „soncului” din „spais”.

    „Totul este supradimensionat.”
    Corect, d-le. jurnalist. In regiune totul este prezentat supradimensionat de proverbiala modestie banateana.

LĂSAȚI UN MESAJ