Un stomatolog timișorean e vicecampion mondial la… șah

4724

Un timișorean este proaspătul vicecampion mondial de șah la nivel de amatori. Medic stomatolog, Ioan Dan Gașpar joacă de plăcere șahul și recent a făcut o figură frumoasă la întrecerea mondială din Grecia.

Șahul a devenit încet, încet o afacere, la fel ca toate celelalte sporturi. Goana după bani, publicitate și celebritate a transformat lupta pentru punctele Elo într-o cursă infernală. Într-un sport guvernat de clasamentul FIDE, sportivii ce joacă numai din plăcere au devenit o raritate. Au însă propriile lor clasamente și campionate, iar mizele pentru care luptă sunt mai mult decât simbolice.

Ioan Dan Gașpar este un timișorean pasionat de șah la nivel de hobby și care după mulți ani a redescoperit plăcerea de a muta piesele pe tablă. La 45 de ani și-a adus aminte de pasiunea din copilărie și a reintrat în concursurile de amatori. Profesează ca medi stomatolog în oraș, iar când timpul îi permite se prezintă la un concurs rezervat șahiștilor de nivelul său.

Recent s-a prezentat la Campionatul Mondial al șahiștilor amatori, de unde s-a întors cu medalia de argint la categoria sa, respectiv cea a sportivilor cu un ELO sub 1700. Turneul s-a desfășurat în Sithonia, Grecia, cu participarea câtorva sute de sportivi din întreaga lume pe durata a nouă runde. Timișoreanul nostru a intrat în concurs cu un rating de 1698 și a adunat 7 puncte cu care a ocupat locul doi.

”Domnul Gașpar este un fost elev de-al nostru de la CSȘ1, a activat la juniorat într-una dintre grupele mele. Recent a redescoperit plăcerea de a juca șah și mi-a cerut câteva sfaturi pentru competițiile de amatori. Mă bucur să văd că a reușit să obțină un rezultat atât de frumos”, a spus antrenorul emerit Ligia Jicman.

 

LĂSAȚI UN MESAJ