Un prim gest în favoarea Rusiei! Trump a semnat actul de retragere a SUA din Parteneriatul Trans-Pacific

356

Președintele american, Donald Trump, a semnat luni actul de retragere a Statelor Unite din Parteneriatul Trans-Pacific, relatează agențiile internaţionale de presă. Parteneriatul Trans-Pacific (TPP) a fost principalul pilon economic al politicii de reorientare a Administrației Obama către regiunea Asia-Pacific în fața unei Chine care se dezvoltă rapid. SUA semnase TPP, dar încă nu îl ratificaseră.

Donald Trump anunţase anterior învestirii sale că, încă din prima zi a președinției sale, va angaja retragerea Statelor Unite din Parteneriatul Transpacific. TPP a fost semnat în 2015 de 12 țări din regiune, excluzând China.

Parteneriatul Trans-Pacific a fost semnat în 2015 de 12 țări din regiune, excluzând China.

Parteneriatul Trans-Pacific a fost unul dintre cele mai importante acorduri comerciale care putea contribui foarte mult la adâncirea izolării economice a Rusiei, pierderile suferite de aceasta dacă acordul ar fi intrat în vigoare fiind estimate la circa un miliard de dolari.

Țările din cadrul TPP reprezintă aproape 40 la suta din PIB-ul global și aproximativ o treime din comerțul mondial şi prin liberalizarea comerţului dintre acestea ar aduce beneficii economice importante, câștigurile de bunăstare anuale pentru economia mondială s-ar ridica la 104.3 miliarde dolari până în 2025.

Principalii beneficiari ar fi, desigur, participanții la acord, numai SUA ar putea obține 13.9 miliarde dolari anual. Aceste câștiguri de bunăstare sunt măsurate în funcție de așa-numita variație echivalent – suma de bani a economiei ar trebui să fie plătită fără liberalizarea comerțului. Beneficiile TPP ar rezulta din alocarea mai eficientă a resurselor, creșterea productivității și din varietatea de produse disponibile pentru consumatori.

Barak Obama a tratat destul de serios TPP – acesta fiind unul dintre obiectivele principale ale agendei sale comerciale, și spera să încheie acordul înainte de plecarea sa de la Casa Albă în 2017. Din păcate, au existat unele întârzieri în negocierile din cauza dezacordurilor dintre părțile implicate, de exemplu, legate de protecția drepturilor de proprietate intelectuală.

Prin participarea la TPP, SUA urmărea să îşi întărească prezenţa în Asia-Pacific și să promoveze o ordine economică liberală în jurul său în această regiune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.