Un premiant Nobel vine la Timișoara să-și viziteze școala

4369

Laureatul premiului Nobel din anul 2014, Ştefan Hell, va fi primit la Timişoara ca unul ce a dus faima orașului peste hotare. Într-o ceremonie ce i se pregătește cercetătorului german de către Primăria Timișoarei, i se va acorda diploma de cetățean de onoare al municipiului. Cercetătorul are în vedere să-și viziteze fosta școală, care l-a pregătit pentru viață, Liceul „Nikolaus Lenau”.

Stefan Walter Hell s-a născut în Sântana, județul Arad, a studiat fizica, dar a primit recunoașterea internațională pentru cercetări în domeniul chimiei. Premiul Nobel din anul 2014 l-a împărtit cu Eric Betzig și William E Moerner pentru „dezvoltarea microscopiei fluorescente cu super-rezoluție”.

Actualmente profesorul este director la Institutul Max Planck de Chimie Biofizică (Karl-Friedrich-Bonhoeffer-Institut) din Gottingen.

De menționat cazul unic, cel puțin în România, al liceului timișorean, ce a dat până acum doi laureați ai premiului Nobel. Pe lângă Ștefan Hell și scriitoarea Herta Müller este absolventă a „Lenau Schule”.

Citiți și:

Într-o ţară care nu a făcut nici o nominalizare la Premiile Nobel, Liceul Lenau din Timişoara este singurul din Europa de Est care a dat doi laureaţi

LĂSAȚI UN MESAJ