Un nou val al pandemiei de COVID-19 a ajuns în Europa: Care este situația în fiecare țară și ce noi restricții au impus autoritățile

51

Numărul de cazuri de COVID-19 a început din nou să crească în diferite părți ale Europei, în contextul în care venirea frigului și vizitele între familii par să alimenteze răspândirea virusului, scrie Euronews, care face o radiografie a situației și a noilor restricții din fiecare țară.

Țările europene încearcă să țină în frâu numărul de infecții prin diferite măsuri, de la introducerea de noi măsuri de carantină pentru nevaccinați, la limitarea accesului la anumite servicii, pentru a încuraja oamenii să se vaccineze anti-COVID.

Italia

Autoritățile italiene au înăsprit regulile legate de certificatul COVID pentru a încerca să încetinească rata de infecții înainte de sărbătorile de iarnă din luna decembrie.

Noile restricții impuse permit oprirea trenurilor în cazul în care un pasager are simptome de COVID, în timp ce șoferilor de taxi li se cere să aibă un certificat verde și maximum doi pasageri pe bancheta din spate.

Italia și-a actualizat regulile de călătorie internațională încă de la sfârșitul lui octombrie. Sistemul pe cinci niveluri poate practic interzice intrarea în țară pentru orice alte motive cu excepția muncii și a unor considerente familiale în funcție de țara de origine dar majoritatea țărilor europene se află încă în nivelul de mijloc „C”.

Acest lucru ar putea fi însă revizuit pe 15 decembrie, când va avea loc o nouă actualizare a regulilor, în funcție de situația pandemică.

Italia a înregistrat 44 de decese cauzate de COVID-19 luni, față de 36 raportate în ziua anterioară, deși numărul de cazuri a scăzut duminică la 5.144, comparativ cu 7.569 depistate sâmbătă. Țara peninsulară are al doilea cel mai ridicat bilanț de decese provocate de coronavirus din Europa, cu 132.819 de morți, în spatele Marii Britanii.

Austria

Țara alpină a impus luni un lockdown la nivel național pentru cetățenii care nu s-au vaccinat împotriva coronavirusului. Măsura, care a intrat în vigoare la miezul nopții, le interzice persoanelor cu vârsta de peste 12 ani să iasă afară cu excepția unor activități esențiale precum munca, participarea la ore și cursuri, cumpărarea de alimente și ieșitul la o plimbare.

Numărul de patrule ale poliției a fost crescut și cei care sunt prinși că încalcă regulile pot fi amendați cu până la 1.450 de euro. „Acesta este un pas dramatic”, a declarat cancelarul Alexander Schallenberg, explicând că „pe termen lung aceasta este calea de a ieși din cercul vicios în care ne aflăm – și el este un cerc vicios, ne împiedicăm dintr-un val în lockdown și nu putem continua așa la infinit”.

În jur de 64% din populația țării este vaccinată cu schema completă a unui vaccin anti-COVID, o rată pe care Schallenberg a descris-o drept „rușinos de scăzută”.

Germania

Numărul de cazuri înregistrat în această țară a stabilit un nou record negativ, fiind depistate 303 de noi infecții la suta de mii de locuitori în ultimele 7 zile. Brandenburg, stat care include capitala Berlin, a devenit cel mai nou land federal care a interzis persoanelor nevaccinate să intre în restaurante, muzee și alte locuri publice, chiar dacă au un test negativ pentru coronavirus.

Germania se confruntă cu un val grav de infecții după vacanța tradițională de toamnă din această țară. Cancelarul Angela Merkel a făcut sâmbătă un nou apel către cetățenii germani să meargă să se vaccineze împotriva virusului. „Dacă suntem uniți, dacă ne gândim la protejarea noastră și a altora, putem salva țara noastră în această iarnă. Cu o zi în urmă Merkel vorbise despre „datoria față de societate” în ceea ce privește vaccinarea, avertizând că „ne așteaptă câteva săptămâni foarte dificile”.

Institutul Robert Koch le-a cerut săptămâna trecută locuitorilor țării să evite adunările cu un număr mare de participanți, Germania pregătindu-se între timp pentru o revenire la munca de la distanță. Autoritățile germane s-au zbătut să dea un suflu nou campaniei de vaccinare, puțin peste 75% din populație fiind imunizată cu schema completă.

Belgia

Numărul de spitalizări cu COVID-19 crește în Belgia cu aproximativ 30% de noi internări pe săptămână. Guvernul acestei țări și-a devansat ședința privind impunerea unor noi restricții, aceasta urmând să aibă loc mâine în loc de vineri.

Numărul de pacienți internați la terapie intensivă a trecut de 500, punând presiuni suplimentare asupra sistemului sanitar. Belgia a înregistrat o creștere puternică a numărului de infecții în urmă cu aproximativ o lună, când guvernul a reimpus anumite restricții, doar pentru a le relaxa câteva săptămâni mai târziu.

Însă numărul de cazuri a continuat să crească, în ultima săptămână fiind raportate peste 10.000 în fiecare zi. Autoritățile au anunțat săptămâna trecută că vor suspenda licențele de practică ale medicilor care nu se vor vaccina anti-Covid până în luna aprilie a anului viitor.

Radiografia completă, aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.