Un nou reper turistic în zona localității Jdioara

51

Deși nu este prea departe de Timișoara ori de Lugoj și nici accesul nu este extrem de dificil un loc magic din județul nostru este aproape uitat de călători. Până acum se știa despre Jdioara că ascunde ruinele unei vechi fortificații medievale. Dar cum locul este temeinic studiat de cercetători tot mai multe urme ale trecutului ies la iveală. Acestea duc tot mai adânc în istorie până în perioada tririi dacice pe aceste locuri.

Cum toate acestea trebuie cunoscute de călătorii ce se abat pe acolo, Andreea Medinschi, de la Direcția Județeană de Cultură Timiș, ne dă câteva date despre valorificarea turistică a zonei Jdioara și munca specialiștilor arheologi. Și asta pentru că un nou reper turistic a fost marcat zilele acestea, în zona localității. Este vorba despre situl arheologic Crivina – Leopoldsberg, sit dacic descoperit în urma unor săpături desfășurate în zonă, la finalul anului 2020. Turiștii pot afla informații despre acesta de pe un panou amplasat în zonă, la finalul săptămânii trecute.

„Prima campanie de săpături sistematice s-a desfășurat la sfârșitul toamnei anului 2020. Rezultatele obținute din această scurtă campanie au fost peste asteptări, fiind scoase la lumină urmele unei clădiri dacice, cu fundație din piatră și pereți din chirpici. Totodată, au fost documetate mai multe faze de nivelare a terasei datând din aceeași perioadă. Cea mai consistentă categorie de obiecte descoperite a fost ceramica”, spune Andrei Georgescu, coordonator al echipei de cercetare.

„Prin montarea acestui panou vrem să continuăm demersul nostru de transformare a zonei Jdioara într-un reper pe harta turistică a județului. În conceperea și montarea acestui panou ne-am bucurat de sprijinul deplin al colegilor din Muzeul Național al Banatului: Andrei Georgescu și Ștefan Popa, dar și de cel al unui om al locului foarte implicat în tot ceea ce facem: Sebastian Weiss. Intenționăm ca, în viitorul apropiat, să completăm traseele către cetatea medievală Jdioara cu o serie de panouri ce vor conține informații și despre flora și fauna din zonă”, adaugă Victor Bunoiu, consilier al Direcției Județene pentru Cultură Timiș și coordonator al proiectului.

Vă reamintim că proiectul de punere în valoare a cetății medievale Jdioara, intitulat „Protejează trecutul. Protejează siturile arheologice. Jdioara ești tu!”, a început în anul 2016, la inițiativa Direcției Județene pentru Cultură Timiș. Primele panouri turistice au fost montate în zona cetății Jdioara, un an mai târziu, cu sprijinul elevilor de la Liceul Teoretic „David Voniga”, Giroc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.