Un mare oraș din vestul țării va avea un muzeu unic în Europa de Est

270

Până la finalul anului 2019, Oradea va avea singurul Muzeu al Francmasoneriei din Europa de Est. Anunțul a fost făcut de primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan care a precizat că noul muzeu va fi realizat cu fonduri europene în valoare de 5,5 milioane lei, în clădirea special construită, în 1901, ca sediu regional al masonilor.

Primarul Ilie Bolojan a semnat la Cluj-Napoca, contractul de finanţare pentru reabilitarea vechii clădiri, care a adăpostit, în ultima perioadă, sediul Vămii Oradea.

Potrivit primarului, în perioada următoare, cel mai probabil la sfârşitul lunii august, se va scoate la licitaţie execuţia acestei lucrări, contractarea fiind postată pe SEAP. “Durata de implementare este de circa 30 de luni, deci cam peste doi ani, la sfârşitul anului 2019, vom putea inaugura acest muzeu, unic în Europa de Est”, a declarat Bolojan.

Clădirea francmasonilor este, conform specialiştilor, unul dintre cele mai frumoase din Oradea, cu o arhitectură eclectic și secession. Creaţia arhitecţilor Bálint Zoltán şi Jámbor Lajos, din 1901, a avut destinaţia de sediu al masoneriei regionale.

Clădirea Muzeului Francmasoneriei din Oradea, constând în construcţie de 442 mp la sol (parter) şi teren curte, cu o suprafaţă totală de 1.714 mp, face parte din zona centrală a municipiului Oradea – suprapusă peste oraşul istoric, fiind situată pe Calea Armatei Române nr. 4, în vecinătatea noului sediu al Muzeului Ţării Crişurilor, cel mai mare muzeu din Transilvania.

foto: ebihoreanul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ