20.1 C
Timișoara
luni 26 februarie 2024

Un important lider PSD din Banat a scăpat ,,la mustață” de un dosar investigat de DNA

DNA Timișoara a închis un dosar penal care-l avea ca protagonist pe baronul local de Caraș Severin, Ion Mocioalcă, cu patru zile înainte ca acesta să fie numit de Parlament în funcția de vicepreședinte al Curții de Conturi (CC). Mocioalcă a fost ales de plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului pe 10 octombrie 2023, iar dosarul său a fost clasat de la DNA pe 6 octombrie 2023. Cu o zi inainte el a demisionat din funcția de senator PSD, pentru a fi numit la CC, arată o investigație PressHub.ro.

Ziariștii PressHub au întrebat DNA dacă Ion Mocioalcă a fost cercetat de procurorii anticorupție sub acuzația de trafic de influență înainte de a fi numit șef la Curtea de Conturi. „Pe rolul DNA – Serviciul teritorial Timișoara a fost în lucru un dosar penal care a ca obiect investigarea modalității în care ar fi fost comise presupuse infracțiuni de corupție și asimilate acestora, în contextul menționat în cererea dvs. În cauza respectivă, procurorii anticorupție au dispus soluția clasării la data de 6 octombrie 2023”, se arată în răspunsul DNA.

Clasarea a fost dispusă de șeful DNA Timișoara, în urma unor îndelungi dispute.

Ion Mocioacă este un apropiat al lui Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta. Sârbu a fost consilier al Curții de Conturi 9 ani, iar la expirarea mandatului a fost numit membru în Consiliul de administrație al Romsilva.

Potrivit portalului Integritate pe bune, Mocioalcă a fost mâna dreaptă a lui Ioan Talpeș director SIE între 1992 și 1997 și numele său a apărut în scandalul deputaților cu dosare de rețea la securitate. Ales în Parlament în 2000, se înscrie la un curs al Colegiului de Apărare condus de Gabriel Oprea. În 2019 se înscrie în partidul lui Ponta și devine președinte al Comisiei de Apărare.

Mocioalcă a fost ales de plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului pe 10 octombrie 2023, iar dosarul său a fost clasat de la DNA pe 6 octombrie 2023. Cu o zi inainte el a demisionat din funcția de senator PSD, pentru a fi numit la CC.

Am întrebat Direcția dacă Ion Mocioalcă a fost cercetat de procurorii anticorupție sub acuzația de trafic de influență înainte de a fi numit șef la Curtea de Conturi.

„Pe rolul DNA – Serviciul teritorial Timișoara a fost în lucru un dosar penal care a ca obiect investigarea modalității în care ar fi fost comise presupuse infracțiuni de corupție și asimilate acestora, în contextul menționat în cererea dvs.

În cauza respectivă, procurorii anticorupție au dispus soluția clasării la data de 6 octombrie 2023”, se arată în răspunsul DNA.

Din datele noastre, cazul era unul foarte bine instrumentat, fiind la dosar mai multe probe, inclusiv înregistrări făcute cu mandat de la instanța supremă și un denunț. Clasarea a fost dispusă de șeful DNA Timișoara, în urma unor îndelungi dispute.

DNA a clasat dosarul lui Ion Mocioalcă. Sârbu și-a lăsat moștenire postul de consilier

Ion Mocioacă este un apropiat al lui Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta. Sârbu a fost consilier al Curții de Conturi 9 ani, iar la expirarea mandatului a fost numit membru în Consiliul de administrație al Romsilva.

Potrivit portalului Integritate pe bune, Mocioalcă a fost mâna dreaptă a lui Ioan Talpeș director SIE între 1992 și 1997 și numele său a apărut în scandalul deputaților cu dosare de rețea la securitate.

Ales în Parlament în 2000, se înscrie la un curs al Colegiului de Apărare condus de Gabriel Oprea.În 2019 se înscrie în partidul lui Ponta și devine președinte al Comisiei de Apărare.

Potrivit publicației „Adevărul”, denunțătorul lui Mocioalcă nu a primit soluția de clasare, cel mai probabil fiind invocat faptul că nu este parte interesată. Neavând soluția de clasare, denunțătorul nu poate ataca decizia.

Astfel, a fost nevoit să dea în judecată DNA Timișoara pentru a i se comunica soluția de clasare și apoi să o atace pe cale ierarhică la procurorul superior.

Potrivit sursei citate, șeful Direcției Agricole Caraș-Severin, Marius Iosif Zarcula, a dat în judecată Direcția Națională Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Timișoara, cerându-le judecătorilor ca instituția să fie obligată să îi comunice o ordonanță de clasare dintr-un dosar deschis în urma denunțului său.

Termenul a fost stabilit pentru 8 mai 2024, la Tribunalul Caraș Severin.

Sursa: https://www.presshub.ro/

Alte subiecte :

Cum este pe cale Timișoara să devină un oraș al azilanților! Peste 8000 de solicitări de azil în capitala Banatului au fost înregistrate numai...

Centrul Regional de Proceduri și Cazare a Solicitanților de Azil Timișoara a prezentat, luni, 26 februarie 2024, rezultatele obținute în anul 2023, privind gestionarea...

Lucrări la rețelele Aquatim

Miercuri, 28 februarie, între orele 8-18 se va executa o conectare de conducte la intersecția străzilor Mureș și Crivaia. Lucrările fac...

Citește și :