Un artist prețuit în Banat s-a stins!

877

După Ileana Ciuculete, care ne-a părăsit la 64 de ani şi fostul instrumentist al Ansamblului profesionist “Banatul”, contrabasistul Petre Meşter, la 54 de ani, aflăm că s-a stins Dumitru Botoşan.

În 6 aprilie ar fi împlinit 65 de ani. Glasul său duios, interpretarea atât de naturală a unui repertoriu nu prea vast dar curat şi preţios, i-au adus un loc al său în lumea cântecului popular bănăţean. Născut la 6 aprilie 1952 în comuna Călineşti Oaş, satul Coca, judeţul Satu – Mare, Dumitru Botoşan ajunge, prin voia sorţii, pe meleaguri bănăţene imediat după clasele primare şi gimnaziu. Înclinaţia spre cântecul popular s-a conturat de la o vârstă fragedă iar în Banat venind, a avut posibilitatea să şi-o dezvolte pornind de la Şcolala Populară de Artă, continuând cu ansambluri de amatori timişorene şi ajungând la Ansamblul profesionist „Banatul”.

Pentru Dumitru Botoşan, debutul artistic poate fi considerat alături de orchestra populară „Sorocul” din Timişoara sub îndrumarea dirijorului Ion Platon, de ale cărui sfaturi a ţinut cont mereu. O activitate artistică îndelungată a desfăşurat şi alături de Orchestra populară de la Clubul „Constructorul” şi la Ansamblul Armatei. La Festivalul Folclorului timişan a obţinut premiul I, iar mai târziu s-a făcut remarcat în turnee din fosta Iugoslavie şi Bulgaria.

Din anul 1972 a devenit angajatul Ansamblului profesionist „Banatul” alături de care a imprimat primele sale cântece. Repertoriul său, cu preponderenţă din Câmpia Banatului, a fost valorificat de dirijorul Gelu Stan, iar timbrul vocii, deosebit de plăcut şi maniera de interpretare i-au facilitat drumul artistic. Timp de 10 ani, între 1972 şi 1982, Dumitru Botoşan a avut cele mai frumoase realizari: apariţii televizate, imprimări la Casa de discuri Electrecord, spectacole, colaborări cu diverse formaţii din ţară. Dintre cântecele lui amintim: “La fântână la Făget”, “Am plecat copil din sat”, “Eu mă duc cu oile”, “Măi Mărie, măi Mărie”, “Mama mea când m-o făcut”, “Spune măiculiţă, spune”, “Vine vara, urc la munte”, “Când eram în satul meu”, “Vino dragă primăvară”, “Bate vântul la izvor”, “De dor mare mă topesc”.

În ultimii ani a avut câteva apariţii pe posturile locale de televiziune, dar boala îl măcina încet. Aflăm cu triteţe că s-a stins zilele acestea în urma unui stop cardio respirator la spitalul municipal din Timişoara.

Sursa: Radio Timişoara

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.