17.2 C
Timișoara
vineri 26 aprilie 2024

Un artist al Banatului a trecut în neființă!

În urmă cu câțiva ani i-a fost tăiat un picior…își punea proteza, îmbrăca costumul tradițional, ajungea în scenă sprijinit, se așeza pe un scaun și doinea…doinea așa cu doar el știa. Am prezentat un spectacol organizat de Traian Barbu pentru a-l sprijini în osânda pe care i-a dat-o Dumnezeu și pe care o ducea în tăcere. Așa era Iosif Ciocloda, cel care ocupă un loc bine definit în galeria marilor doinitori ai Banatului.

Prea modest din fire, de un bun simţ caracteristic ţăranului român din toate timpurile, pe Iosif Ciocloda ni-l prezintă înainte de toate cântecele sale, doinite sau de joc, dar acele jocuri simple şi frumoase, îndeosebi brâuri şi hore.

Iosif Ciocloda s-a născut la 1 octombrie 1937 la Borlovenii Vechi în judeţul Caraş Severin. Până la 7 ani a copilărit la Borloveni după care Mehadica (Megica), în graiul local, satul mamei lui, i-a devenit locul natal.

Pe la 14-15 ani a început să cânte împreună cu instrumentistul Iosif Milu. În anul 1959 s-a mutat la Reşiţa unde a început colaborarea cu Casa de Cultură a Sindicatelor la formaţia condusă de Gore Guţu, mai târziu cu Ansamblul „Semenicul” şi multe alte formaţii din Banat. În anul 1964 s-a căsătorit şi a rămas la Reşiţa până în anul 1997 când a revenit la Mehadica.

Primul disc electrecord intitulat „Satule grădină mândră” l-a imprimat în anul 1970 alături de orchestra Radio condusă de George Vancu. A urmat un disc format singl „M-am gândit mamă să-ţi cânt”. Au fost ani frumoşi cu spectacole în ţară dar şi peste hotare, în care doinele lui Iosif Ciocloda erau bine primite de marele public iar specialiştii îi apreciau calităţile vocale şi interpretarea atât de firească

O bună perioadă de timp, Iosif Ciocloda a rămas oarecum uitat în satul său, până când maestrul Gelu Stan l-a solicitat în cadrul emisiunii „Debut 50 plus” de la TVR Timişoara, realizată de Dorin Munteanu. Acel moment, intepretul l-a considerat un nou impuls de-a reveni pe scenă, răspunzând invitaţiilor lansate de posturile naţionale, de organizatorii marilor festivaluri şi sărbători folclorice.

 

În anul 2004, studioul de înregistrări „Audiotim” din Timişoara i-a reeditat discul electrecord, adăugând în plus câteva înregistrări pe CD. Pentru mulţi solişti, Iosif Ciocloda a fost şi rămâne un model de doinitor, stilul său de interpretare atât de natural, glasul duios şi repertoriul autentic îi conferă admiraţia şi respectul tuturor.

Aflăm cu tristețe că s-a stins ieri, 13 decembrie…osânda lui a luat sfârșit…

Dumnezeu să-l odihnească în pace…

Sursa: http://www.radiotimisoara.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Cele mai interesante variații ale jocului de poker din toată lumea

Pokerul, cu multiplele sale variații, este un joc apreciat în întreaga lume, fiecare cultură adaptându-l conform tradițiilor și preferințelor locale. De la vibrantele cazinouri...

Competiție de bodybuilding în premieră în România, întâlniri cu Iepurașul, premii și distracție, toate la Iulius Town Timișoara

Iepurașul de Paște este personajul principal al acestei perioade și, evident, a ajuns și în Iulius Town Timișoara. Astfel, toți vizitatorii sunt invitați...

Citește și :