Umbra lui Bacovia peste balonul rotund al Timișoarei

173

Bacovian sfârșit de octombrie peste fotbalul timișorean. Distrusă pe Arena Națională de o echipă care, de când a preluat-o Gigi Becali, adică de 14 ani, nu a primit vreodată vreun ban public, ACS Poli trece printr-o criză profundă. De identitate, de susținere, de bani, de lot.

Cele două de eșalon secund sunt doar, cel puțin deocamdată, echipe de pluton. ASU Poli a tras, totuși, aer în piept după victoria de vară târzie cu UTA. Ripensia are cinci înfrângeri la rând și și-a schimbat banca tehnică, locul lui Remus Steop, care a ales demisia, fiind luat, interimar, de Radu Suciu, managerul cu care ”Ripi” a reînceput, acum cinci ani, activitatea.
Peisajul ăsta sumbru va fi înviorat de meciul de Cupă, ASU – ACS. Primul de când coexistă cele două grupări, din 2012 (an de reînființare și pentru Ripensia și an de mare inflexiune pentru istoria fotbalului timișorean) încoace. Pe ”Dan Păltinișanu”, arena tot mai veche și tot mai ruinată a orașului de pe Bega. (Iată, Craiova se pregătește de inaugurare. Clujul și Ploieștiul au făcut-o acum șase ani, urmează Tg. Jiul și Aradul).

E un meci, consideră plastic fanii viola, între David și Goliat. Eroare. Diferența de loturi nu e atât de mare, iar la capitolul organizare și al suporterilor, echipa de B e net superioară.
Meciuri din acestea, precum și derby-ul Ripensia – ASU, de la mijlocul lui noiembrie, pot reda gustul publicului timișorean pentru fotbal.

Pentru că, din nefericire, acum, Timișoara nu mai e în stare să strângă mai mult de câteva mii de oameni decât când vine Steaua.

LĂSAȚI UN MESAJ