UDMR sună adunarea sub propriul stindard-VIDEO

541

Formațiunea ce reprezintă interesele maghiarilor din Timiș se extinde. UDMR va încerca să reprezinte pentru următorii patru ani doleanțele mai multor minorități naționale de la noi din județ. După o formulă până acum aplicată doar la noi in județ, minoritățile bulgară, sârbă și ucraineană se vor sprijini reciproc la alegerile locale. Nu este ceva nou. Este deja al treilea ciclul electoral în care reprezentanții celor trei formațiuni candidează pe listele de aleși ale Uniunii Democrate Maghiare din România. Ideea funcționează cu succes de multă vreme. Concret, primul loc pe listă este de drept al maghiarilor, iar locul doi și eventual trei va fi ocupat câte un an de câte un reprezentat de la aliații politici. După un an demisionează și lasă locul vacant pentru alt coleg de coaliție.

Acest artificiu binevenit este rezultatul legii electorale ce a impus un prag minim de trecut, de cinci procente din numărul alegătorilor. Masura este în general corectă la marile partide. Dar pentru minoritățile naționale este o frână în calea reprezentativității corecte. Nu se poate pretinde cinci la sută unei minorități ce are doar două procente sau chiar mai puțin, din populația județului. Așa s-a ajuns la acest protocol de colaborare semnat azi la sediul UDMR. Actele au fost iscălite de Halasz Ferenc din partea maghiarilor, Ognean Cristici din parte sârbilor, Ștefan Velciov de la minoritatea bulgară și Gheorghe Hleba din partea ucrainienilor.

Astfel, aceștia speră să aibă reprezentați la nivelul Consiliului Județean Timiș, dar și în consiliile locale din aproape toate orașele județului. Chiar și la multe comune se merge după acest algoritm politic. Actualul consiliu consultativ al minorităților având mai mult un rol decorativ la câte o sărbătoare ca festivalul minorităților sau la unele spectacole folclorice, dar fără un cuvânt serios de spus în treburile administrației și politicii.

Prin aceste măsuri se încearcă trezirea unui nou Banat multietnic și multiconfesional așa cum merită și s-ar potrivi în acestă Europă a naționalităților mari sau mici dar egale.

LĂSAȚI UN MESAJ