Turiștii români sunt așteptați cu surprize la Zlatibor-VIDEO

1452

Zlatibor este una dintre cele mai cunoscute stațiuni montane din tot perimetrul Balcanilor. Spre deosebire de Semenicul nostru bănățean, cu care se aseamănă oarecum, este faptul ca oferă bogate posibilități de petrecerea vacanțelor și vara. Aici se face turism 365 de zile pe an nu doar în sezonul de schi. Mulți turiști români cunosc stațiunea în drumul lor spre litoralul adriatic. La dus sau la întoarcerea de la mare multă lume din vestul țării face un popas de una sau două zile pe acest munte de aur. Dar oferta este mult mai bogată de atât. Aici se pot petrece vacanțe mai lungi cu multe atracții.

Altitudinea medie de doar 1.000 de metri este compensată de o climă blândă, pășuni, râuri tumultoase și păduri preponderent de pin. În jurul stațiunii se află vârfurile Tornik cu altitudinea de 1.496 metri și Murtenica-Brijac de 1.480 metri sau Cigota cu 1.422 metri, dar și alte culmi ceva mai modeste. Zlatibor se află la o distanță de 230 de kilometri de Belgrad, deci din Timișoara nu se face mai mult de 5-6 ore cu mașina.

Tradiția turismului în zonă este destul de veche. Din 1750 veneau aici familiile înstărite să-și petreacă verile la fereală de arșita de la câmpie. După ce regele Alexandru Obrenovic a început să viziteze locurile la finele secolului al XIX-lea, prinde avânt construcția de vile, hoteluri și chiar case de sănătate unde veneau suferinzii să se caute de diferite afecțiuni. Se spune ca amestecul de curenți de aer marin și cei montani ajută la ameliorarea bolilor de plămâni, cardiace dar și afecțiunile tiroidei și anemia se tratează cu succes aici. În scurt timp prinde avânt și turismul de iarnă. Culmile din jurul stațiunii Zlatibor sunt printre cele mai sudice din Europa deschise sporturilor de iarnă, dar în același timp cu o perioadă lungă de înzăpezire.

Pentru anul acesta autoritățile turistice din țara vecină au pregătit un nou slogan: „Mai mult decât un munte”. Și astfel încearcă să atragă călătorii din cele patru țări importante din zonă, care dau majoritatea vizitatorilor, Muntenegru, Macedonia, Bosnia-Herțegovina și România alături de localnicii din Serbia.

Vladimir Zivanovic de la Orgnizația de turism Zlatibor scoate în evidență că în ultimii anii din țara noastră au provenit constant circa 40 de procente din toți turiștii. Programul „Zlatibor pentru toți” a făcut de-a lungul timpului să crească afluența vizitatorilor în sezonul de iarnă cu peste 40 de procente. Pentru anul acesta noutățile sunt noul „Aventura Park” ce ocupă patru hectare de teren amenajat cu toate dotările la standarde europene și unde accesul copiilor este permis dacă au împlinit cinci ani.

Din 1 august se deschide noul „Dino Park” ce va adăposti nu mai puțin de 30 de dinozauri de diverse soiuri în mărime naturală. Aici iarași va fi cu siguranță o mare afluență de copii.
O altă atracție este noua telegondolă ce va lega centrul localității de vârful Tornik și va opri la trei stații pe parcurs. În cele 25 de minute se va putea admira priveliștea panoramică a munților. Autoritățile locale anunță că special pentru turiștii din România se fac reduceri importante în zece din locurile de cazare din zonă. Multe alte atracții se lasă descoperite la fața locului de cei curioși.

LĂSAȚI UN MESAJ