Tunelurile de pe lotul 2 al autostrăzii Lugoj – Deva, scoase la licitaţie în iunie

558

Finalizarea lotului 2 din tronsonul de autostradă Lugoj – Deva este tot mai departe. În urmă cu două luni, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România anunţa că cele două tuneluri pentru protecţia faunei prevăzute în proiectul initial se vor transforma în unul singur, mai lung. Acum, directorul companiei de drumuri anunţă că licitaţia va avea loc abia peste două luni, în luna iunie.

“Cât priveşte sectorul din Lugoj-Deva, Lot 2 – secţiunea cu tuneluri – proiectul tehnic este în companie şi mai trebuie să primească un aviz. În luna iunie va fi scos la licitaţie pentru construcţie”, a declarat Catalin Homor, directorul CNADNR.

Birocraţia din cadrul companiei de drumuri este unul dintre motivele întârzierilor şantierelor. Potrivit şefului CNADNR, eliberarea unui singur aviz necesită mai bine de două luni. Revenind la viitoarele tuneluri, acestea vor deservi maşinile, însă cum ele vor fi îngropate, deasupra lor fauna şi flora nu vor fi perturbate.

Loturile 2, 3 şi 4 din tronsonul Lugoj – Deva aflate în execuţie se întind pe mai bine de 70 de kilometri, de la Traian Vuia (jud. Timiş) la Şoimuş (jud. Hunedoara). Lucrările au început în 2013, iar termenul prevăzut în contractul iniţial era luna mai a anului 2016. Niciunul din cele trei loturi nu va fi finalizat însă la termenul convenit.

Toate cele trei firme de construcţii s-au lovit de probleme. Iar acum proiectele, decontate de Uniunea Europeană, au fost modificate şi statul va trebui să acopere aproximativ 180 de milioane de lei pentru finalizarea lor.

Costurile de construire a celor trei loturi dintre Lugoj şi Deva sunt oricum substanţiale. Lotul 2, cuprins între Traian Vuia şi Coşeviţa, de 28,6 kilometri costă 128 de milioane de euro. Cei 21 de kilometri de asfalt ai lotului 3, dintre Coşeviţa şi Ilia, au un cost de construire de 132 de milioane de euro, iar ultimul lot, dintre Ilia şi Şoimuş, de 22 de kilometri, are alocat un buget de aproximativ 110 milioane euro.

LĂSAȚI UN MESAJ