Rușii de la Gazprom reiau operațiunile de prospectare în județul Timiș

305

Compania NIS Petrol, subsidiara locală a NIS, una dintre cele mai mari companii petroliere integrate pe verticală din sud-estul Europei, anunță reluarea operațiunilor de prospectare în perimetrul EX-7 Periam din județul Timiș, se spune într-un comunicat de presă.

Achiziția de date seismice 3D a fost demarată la finalul anului 2014, în cele două perimetre din județ, EX-7 Periam și EX-8 Biled, iar în luna martie a anului trecut datele seismice au fost colectate pe o suprafață de 306 kilometri pătrați, din care 117 kmp în EX-7 Periam și 189 kmp în perimetrul EX-8 Biled.

În vederea finalizării obligațiilor cu privire la achiziția de date seismice și pentru perimetrul EX-7 Periam, NIS Petrol, prin intermediul Naftagas Oilfield Service, va relua lucrările pe o suprafață de aproximativ 150 kilometri pătrați, în vecinătatea localităților Beba Veche, Cherestur și Dudeștii Vechi, zonă în care compania a semnat acorduri cu fermierii.

Suprafața ce va fi prospectată anul acesta, la care se adaugă cea pe care s-a efectuat deja achiziția de date anul trecut, va acoperi 78% din totalul programul asumat de către NIS Petrol.
Finalizarea operațiunilor pe aria rămasă depinde de modul în care vor fi soluționate amiabil sau pe cale legală exercitarea drepturilor NIS Petrol consfințite de legea petrolului.

Programul minim obligatoriu prevăzut în acordurile petroliere include două etape majore ale operațiunilor.
Prima etapă presupune achiziția de date seismice pe o suprafață de 580 de kilometrii pătrați și forajul a trei sonde de explorare în fiecare perimetru cu scopul identificării rezervoarelor de petrol și gaze naturale.
Datele seismice culese deja în această etapă au fost transmise spre interpretare și analiză, și sunt suficiente pentru a furniza propunerile pentru foraje de explorare în perioada următoare.

Până în prezent, NIS Petrol deţine 16 staţii de distribuţie a carburanţilor în România, situate în Arad, Oradea, Timişoara, Sibiu, pe autostrada A1, pe Drumul european E85 la Căldăruşanca şi la Clinceni, pe centura Capitalei.
NIS Petrol şi-a propus dublarea numărului de staţii Gazprom, ca parte a ţintei sale de a atinge o cotă de piaţă de 10%.
NIS desfășoară activități de explorare și producție în Serbia, România, Ungaria și în Bosnia și Herțegovina.
Activităţile sale includ explorarea, producţia și procesarea petrolului şi gazelor naturale, precum şi furnizarea unei game largi de produse petroliere, producția și furnizarea de energie din resurse regenerabile.
Extinderea NIS pe piața românească de energie convențională face parte din Strategia de Dezvoltare pe termen lung a companiei, care urmărește dezvoltarea activităților de bază în afara Serbiei.

LĂSAȚI UN MESAJ