Trupe de elită ale Armatei SUA se află în România! Acestea sunt pregătite de un eventual război cu Rusia

125

Site-ul televiziunii americane CBS News relatează despre un exercițiu NATO care are loc în România sub un titlu care a fost imediat speculat de presa rusă controlată de Kremlin. Astfel, în vreme ce sursa citată titrează „Divizia101-a aeropurtată a armatei SUA se antrenează pentru război la Rusia la doar câțiva kilometri de granița cu Ucraina”, Lenta, site de știri rusesc cu peste 600.000 de vizitatori zilnic, pro-Kremlin, publică știrea cu titlul „Statele Unite au desfășurat o divizie aeriană de elită în Europa gata să intre în Ucraina”.

Divizia 101 Aeropurtată a Armatei SUA a fost desfășurată în Europa pentru prima dată în aproape 80 de ani, scrie CBS, pe fondul tensiunilor crescânde dintre Rusia și alianța militară NATO, condusă de americani. Unitatea de infanterie ușoară, supranumită „Screaming Eagles”, este pregătită să se desfășoare pe orice front din lume în câteva ore, gata de luptă. CBS News s-a alăturat comandantului adjunct al diviziei, generalul de brigadă John Lubas, și colonelului Edwin Matthaidess, comandantul echipei de luptă a Brigăzii a 2-a, într-un elicopter Black Hawk, pentru călătoria de o oră până la marginea teritoriului NATO, la doar aproximativ kilometri de granița României cu Ucraina. Din momentul în care președintele rus Vladimir Putin a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei, pe 24 februarie, forțele sale au avansat spre nord, din Peninsula Crimeea, o regiune ucraineană asupra căreia Moscova a preluat ilegal controlul în 2014. De mai bine de șapte luni, trupele ruse au a încercat să înainteze de-a lungul coastei Mării Negre în regiunea Herson, cu scopul de a captura orașele-port cheie ucrainene Mikolaiv și Odesa.

Scopul lor este să întrerupă accesul ucrainean la Marea Neagră, lăsând țara și forțele sale militare fără ieșire la mare.

Această amenințare, atât de aproape de teritoriul NATO din România, este motivul pentru care a fost trimisă una dintre diviziile de asalt aerian de elită din SUA, cu armament greu, continuă televiziunea americană. „Suntem gata să apărăm fiecare centimetru de pământ NATO”, a declarat generalul Lubas, pentru CBS News. „Aducem o capacitate unică, din capacitatea noastră de asalt aerian… Suntem o forță de infanterie ușoară, dar, din nou, aducem această mobilitate cu noi, cu avioanele noastre și atacurile aeriene”. Elicopterul Black Hawk a aterizat în cele din urmă într-un poligon de antrenament, unde trupele americane și române loveau ținte, în timpul unui exercițiu comun de asalt aerian și terestru.

Loviturile de tanc și focul de artilerie erau reale. Exercițiul a fost menit să recreeze bătăliile pe care forțele ucrainene le duc în fiecare zi împotriva trupelor ruse, chiar peste graniță. Jocurile de război atât de aproape de această graniță sunt un mesaj clar pentru Rusia și pentru aliații NATO ai Americii, că armata SUA este aici. „Adevărata semnificație pentru mine, să am trupele americane aici, este ca și cum ar fi să ai aliați în Normandia, înainte ca vreun inamic să fie acolo”, a declarat generalul-maior român Lulian Berdila, pentru CBS News, referindu-se la bătălia de referință din cel de-Al Doilea Război Mondial din Franța. Acum, forțele americane au înființat o garnizoană la baza aeriană a armatei române de la Mihail Kogălniceanu.

În total, aproximativ 4.700 de soldați de la baza de origine a 101-a Airborne, din Fort Campbell, Kentucky, au fost dislocați pentru a întări flancul estic al NATO. Colonelul Matthaidess a declarat pentru CBS News că el și trupele sale sunt cele mai apropiate forțe americane de luptele din Ucraina. Din punctul lui de vedere, soldații au „vizionat îndeaproape” forțele ruse, „și-au construit obiective împotriva cărora să exerseze” și au efectuat exerciții care „replică exact ceea ce se întâmplă” în război. Comandanții „Screaming Eagles” au declarat în mod repetat pentru CBS News că sunt întotdeauna „gata să lupte în seara asta” și, în timp ce sunt acolo pentru a apăra teritoriul NATO, dacă luptele escaladează sau există vreun atac asupra NATO, sunt pe deplin pregătiți să treacă frontiera cu Ucraina.

Divizia „Screaming Eagles” a apărut în Europa pentru prima dată în ultimii 80 de ani, pe fondul înrăutățirii relațiilor dintre Rusia și NATO. Exercițiul de descurajare nucleară programat al NATO, Steadfast Noon, are loc în Europa în perioada 17-30 octombrie. Forțele aeriene din 14 țări NATO vor efectua manevre care implică zeci de avioane care vor zbura peste nord-vestul Europei.

Sursa: https://www.libertatea.ro/

 

LĂSAȚI UN MESAJ