Trump joacă tare! Declaraţie-bombă privind relaţia cu Rusia!

475

Pentagonul afirmă că, în trei incidente separate, aparate de luptă Suhoi Su-24 şi un Iliuşin Il 38, aeronavă de supraveghere şi antisubmarin, au fost implicate în incidente cu distrugătorul Porter, în Marea Neagră. Avioanele au trecut fie prea aproape, fie cu viteză prea mare pe lângă nava americană. USS Porter a vizitat şi portul Constanţa.

Moscova a negat ferm orice fel de incident.

Însă tensiunile nu se opresc aici: presa americană afirmă, citând oficiali sub acoperirea anonimatului, că Rusia a lansat rachete intercontinentale care încalcă tratatul de neproliferare semnat în 1987 cu SUA.

Şi tot pe surse, jurnaliştii spun că o navă-spion rusească patrulează la 100 de km de coasta de est a Statelor Unite. Şi în tot acest context, de la Casa Albă vine o declaraţie surpriză.

Preşedintele Trump a spus foarte clar că se aşteaptă de la administraţia rusă să reducă violenţele din Ucraina şi să înapoieze Crimeea. În aceleşi timp, preşedintele se aşteaptă şi vrea să se înţeleagă cu Rusia – spre deosebire de administraţiile precedente, ca să putem rezolva împreună multe probleme ale lumii, cum sunt ameninţarea „Stat Islamic” şi terorismul, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer.

Este prima declaraţie în care noua administraţia americană îi cere Rusiei retragerea din Crimeea, în condiţiile în care până acum, Donald Trump nu l-a criticat niciodată pe Vladmir Putin – nici când era candidat, nici după învestitură. Mai mult, declaraţia are loc în contextul în care consilierul pe securitate naţională al preşedintelui Trump şi-a dat demisia, în mijlocul unui uriaş scandal care vizează presupusa lui apropierea de Kremlin.

Reacția Moscovei nu s-a lăsat așteptată. Rusia nu va returna Crimeea Ucrainei, a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova. „Noi nu returnăm teritoriile noastre. Crimeea este un teritoriu care aparține Federației Ruse”, a insistat ea.

La rândul său, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, a declarat că Kremlinul nu intenționează să discute despre integritatea teritorială a Rusiei cu partenerii săi externi.

Totodată, agenția TASS a relatat că statutul Crimeii nu a fost discutat în cadrul convorbirii telefonice dintre Putin și Trump, care a avut loc la sfârșitul lunii ianuarie.

Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus) a reacționat la rândul ei. „Crimeea este parte a Rusiei și orice discuție despre înstrăinarea acesteia din componența Rusiei aduce atingere integrității teritoriale”, a afirmat președintelui Dumei, Viaceslav Volodin, fost adjunct al șefului administrației prezidențiale, citat de agenția de presă TASS.

În același timp, deputații ruși așteaptă declarații cu privire la Crimeea direct de la Donald Trump, a spus președintele Dumei, estimând că liderul de la Casa Albă ar trebui să treacă la punerea în aplicare a programului său electoral.

Potrivit oficialului rus, în programul electoral al lui Donald Trump au fost susținute „normalizarea relațiilor cu Rusia, cu China, încetarea acțiunilor militare, lupta împotriva terorismului”.

Consiliul Federației (camera superioară) a reamintit în acest context că peninsula Crimeea este teritoriu rusesc și nu face obiectul niciunui târg între Moscova și Washington.

Kievul a salutat această declarație a purtătorului de cuvânt al Casei Albe, calificând-o drept o „declarație bună”

LĂSAȚI UN MESAJ