Tragedie teribilă pe un traseu montan din vestul țării! Ce s-a întâmplat?

381

O avalanșă a avut loc în urmă cu puțin timp, în Retezat. Primele informații primite de la autorități indică faptul că, din nefericire, doi copii, de aproximativ 13-14 ani, și-au pierdut viața in urma tragediei.

La ora 16.30 autorităţile nu aveau o confirmare a deceselor dintr-un motiv simplu: echipele de salvare nu ajunseseră încă în zona incidentului: undeva între Şaua Bucurei şi Vârful Peleaga.

„La ora 14.25 a fost semnalat la 112 cazul. E vorba de o avalanşă care, din ce-am înţeles, e posibil să fi angrenat şi bucăţi de rocă. Sunt echipe de salvare, echipaje ISU, Jandarmerie Montană şi Salvamont care se deplasează spre acea zonă din două direcţii: dinspre Poaiana Pelegii şi dinspre Cabana Pietrele. Regret nespus această situaţie mai ales în condiţiile în care, în ultimele săptămâni, Serviciul Judeţean Salvamont Hunedoara a avertizat turiştii să nu se aventureze în masiv. Chiar la începutul acestei săptămâni a fost publicat un avertisment care spunea clar că persoanele care vor să vină în Retezat ar face bine să stea mai mult pe lângă cabane. Am mai avut o situaţie de genul acesta în urmă cu vreo trei săptămâni, dar acei bărbaţi în toată firea erau alpinişti profesionişti şi nu au fost surprinşi de vreo avalanşă, ci doar de vreme rea”, a declarat prefectul de Hunedoara, Fabius Kiszely, astăzi la ora 16.20. Acesta a adăugat că intervenţia cu un elicopter nu este posibilă din cauza condiţiilor meteo din masivul muntos.

Cei doi copii se pare că făceau parte dintr-un grup de cinci persoane care dorea să ajungă pe Vârful Peleaga, cel mai înalt din Masivul Retezat. Se pare că membrii grupului au comis o greşeală imensă în momentul în care au decis să urce, pe un traseu practicabil doar vara, spre Peleaga. În ultimele zile, în Retezat au avut loc ninsor masive, iar stratul nou de zăpadă nu are stabilitate pe stratul vechi, îngheţat, motiv pentru care, în asemenea condiţii, au loc avalanşe.

LĂSAȚI UN MESAJ