Tradiţii şi obiceiuri în prag de An Nou-Video

397

Ne mai desparte puţin timp până ne luăm rămas bun de la anul vechi, şi vom păşi în noul an. Trebuie să o facem cu dreptul şi cu multă tărie şi siguranţă. Numărătoarea inversă a început. Şi nu numai numărătoarea, ci şi colindătorii care au început să bată pe la uşi cu Sorcova sau cu Pluguşorul.

La ora 12 din noapte vom deschide uşa casei, să îi dăm drumul anului vechi, căruia îi vom spune Bun Rămas 2018, şi cu o cupă de şampanie, şi cu multă iubire îl vom întâmpina pe ANUL NOU, spunându-i: Bun Venit 2019.

Se pare că dintre ţările ce ne înconjoară, România ar fi singura ţară în care mai adie mireasma Crăciunului, dar mai ales cea a Anului Nou. Ca oricare mare sărbătoare şi cea a Noului An are tradiţii şi superstiţii.

Se zice că în noaptea dintre ani trebuie făcut mult zgomot pentru a fi alungate spiritele rele, dar să şi porţi în buzunar o căpăţână de usturoi.

O altă superstiţie ar fi, să îţi plăteşti toate datoriile ce le ai pentru anul vechi, pentru a nu păşii cu ele în Noul An, deoarece tot anul vei fi dator, şi în plus Anul Nou ce vine să te prindă cu bani în buzunare (nu pe card), pentru a avea bunăstare în anul ce vine.

De asemenea, în ultima zi a anului nu trebuie arunci nimic din casă, deoarece se consideră că îţi arunci norocul, dar nici să nu cheltui prea mult în ultima zi, deoarece aşa vei fi tot anul următor, un cheltuitor.

Se mai zice că la trecerea dintre ani este bine ca fiecare persoană să poarte o haină nouă dar şi ceva roşu, ori o altă culoare veselă pentru a atrage energii pozitive.

Fetele care doresc să se mărite în anul următor, este bine ca în noaptea dintre ani să vadă un bărbat la fereastra casei. De asemenea, în dimineaţa zilei de 1 ianuarie prima persoană ce vă intră în casă e bine să fie bărbat.

Să vedem şi ceva tradiţii ale românilor de Anul nou, acestea fiind cele mai frumoase. Multe dintre ele încep chiar dinainte de Crăciun şi continuă până în prima zi a noului an, 1 ianuarie, cum ar fi umblatul cu ursul sau cu capra, dar şi cetele de colindători şi de urători.

Cu toate că Zonele Bucovinei şi a Moldovei sunt cele care păstrează cu sfinţenie astfel de obiceiuri, şi celelalte zone ale ţării se deosebesc prin păstrarea tradiţiilor, cum e cea a Bihorului sau a Banatului. Şi în Banat umblatul cu ursul, cu capra sau mersul cu sorcova sau pluguşorul fac parte la acest sfârşit de an din emblema Banatului şi sunt păstrate din generaţie în generaţie.

Aflarea ursitului sau a ursitei, ghicitul la babele satului, legatul şi dezlegatul, spurcăciunea şi dezlegarea, sub semnul crucii cu lumina stinsă în cameră , la lumina lumânării.

De asemenea, se continuă mersul cu colindele, cu capra, ursul sau cu pluguşorul şi sorcova, până seara când apar pe cer luna şi stelele. Atunci se intră în casă, care e pregătită de sărbătoare, cu masa întinsă ,iar pe masă se pune un colac, sare şi vin, semn al belşugului pentru noul an, dar şi câteva monede pentru sporul casei.

Înainte de miezul nopţii se sting toate becurile ca să plece din casă tot răul, Noul An trebuind întâmpinat cu lumină nouă.

Un alt obicei pe cât de hazliu, pe atât de adevărat, uneori este cu stricteţe păstrat de babele satelor din Banat. Pe o masă întinsă se pun 12 farfurii cu gura în jos, ceea ce reprezintă cele 12 luni ale anului, sub fiecare farfurie se pune un obiect: un pieptene, un ac, cărbune, oglindă, bani, ceas , şi alte mici obiecte de prin casă, iar pretendenţii la pirostrii ridică farfuria şi în felul acesta îşi va afla ursita faţă de ceea ce găseşte acolo. Şi aşa o ţin până în zori. Între timp, se mai închină cu o răchie fiartă cu nuci, un vin cu scorţişoară, cârnaţi, jumări, caltaboşi, răcituri, o ciorbă de porc, friptură, sarmale, murături, cozonaci, pancove. Carnea de pasăre nu face parte din meniu în această noapte, deoarece se zice că dacă în noaptea dintre ani consume pasăre, tot anul îţi împrăştii norocul de lângă casă.

Când se face ziuă se umblă cu sorcovitul pentru a-ţi merge bine pe anul în care tocmai ai intrat, dar ATENŢIE la cine îţi trece pragul în noul an, NEAPĂRAT să fie BĂRBAT.

Mihaela Păunescu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.