Tradiția Marșului Învierii continuă în Timișoara de aproape trei decenii. VIDEO

166

În Timișoara, imediat după 1989, odată cu liberalizarea actelor de conștiință religioasă a pornit un frumos obicei ce simbolizează unicitatea credinței umane chiar dacă este acest lucru este materializat în multe feluri. Adică indiferent de ritul de care aparțin, toți cei ce cred în Înviere sunt invitați la un eveniment comun.

A devenit o tradiție ca în a doua zi de Paște să se adune credincioșii mai multor confesiuni și să participe la Marșul Învierii. De trei decenii deja se sărbătorește acest moment de iubire față de credință pe străzile orașului. Procesiunea este una care reunește credincioși din toate bisericile creștine ale Timișoarei.

Marșul Învierii este organizat de Asociația Evanghelistică și de Caritate „Isus Speranța României”, în colaborare cu bisericile creștine din Timișoara. După prânz, în mod tradițional, are loc întâlnirea credincioșilor, ca de fiecare dată, în fața Catedralei Mitropolitane, loc simbolic al jertfei celor ce au căzut pentru ca acum să fie libertate de exprimare religioasă. Pelerinii au fost întâmpinați de gazdele de la Mitropolia Ortodoxă. Pe treptele atât de încărcate de simboluri au luat cuvântul, rând pe rând, liderii cultelor ce au ținut discursuri la unitate în credință. S-au recitat versete religioase și au fost intonate pasaje muzicale fie de fanfarele participante, fie de corurile diverselor biserici.

Reprezentative erau de asemenea și pancartele ce îndemnau la reculegere și proclamau pe Iisus ca fiind adevărat Mântuitor.

După un program de circa o oră, participanții s-au încolonat și au plecat în marș pe ritm de fanfară. Coloana a poposit la instituțiile reprezentative precum Primăria orașului, dar și la Palatul Administrativ ce adăpostește Prefectura și Consiliul Județean. În fiecare din locuri au fost spuse rugăciuni pentru a lumina conducătorii să administreze bine orașul și zona noastră. La toate popasaurile s-a citit un text biblic, iar câte unul dintre liderii bisericilor creștine din Timișoara a înălțat o rugăciune de mulțumire și binecuvântare.

Ca de fiecare dată, capătul marșului a fost în Parcul Rozelor. Aici scena s-a umplut de tineri ce au continuat programul artistic religios până târziu.

De asemenea, cu prilejul sărbătorii de Înviere, peste două sute de copii din centre de plasament au fost invitați la un prânz deosebit cu tot ce este tradițional în aceste zile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.