Toți românii sunt vizați! Schimbări importante privind facturile restante

549

Schimbări importante pentru clienţii finali ai marilor furnizori de energie electrică. ANRE  a stabilit noi reguli generale, dar acesta se află încă în stadiul de proiect.

Sunt vizați clienții Enel, CEZ, E.On sau Electrica. Potrivit economica.net, în cazul deconectării, furnizorii sunt obligați să trimită preavizul de deconectare cu 20 de zile înainte de deconectare, şi nu cu 15 zile, aşa cum se întâmplă acum.

Acesta poate fi trimis şi prin e-mail, pe lângă poştă, şi se consideră comunicat clientului la şapte zile după trimitere.

De asemenea, în cazul în care, după zece zile de la trimiterea preavizului, clientul nu plătește facturile restante, furnizorul va emite o altă hârtie, un „anunţ de deconectare”, pe care afișează, în mod vizibil, la locul de consum pentru care se solicită deconectarea.

„Anunțul de deconectare conține cel puțin următoarele elemente: data înteruperii alimentării cu energie electrică, motivul pentru care FUI solicită înteruperea, data și modalitatea în care a fost transmis preavizul de deconectare, obligația clientului de a contacta FUI și mijloacele de comunicare puse la dispoziție de către FUI în acest scop, obligația clientului de a comunica FUI dacă la locul de consum respectiv se află un client vulnerabil. Se va explicita noțiunea de client vulnerabil și condițiile prevăzute în legislația aplicabilă pentru încadrarea în categoria de client vulnerabil”, scrie în proiectul ANRE.

Dacă și după acest anunț nu se vor achita sumele restante, clientul va fi deconectat.

„În cazul în care Clientul nu plătește sumele datorate sau nu constituie/actualizează garanția financiară în cel mult 18 zile lucrătoare de la transmiterea preavizului sau nu informează FUI cu privire la faptul că la locul de consum locuiește un client vulnerabil FUI poate comunica OR (operator de reţea-n.red.) solicitarea de întrerupere a alimentării cu energie electrică la locul de consum respectiv”, scrie în proiect.

Clientul va fi reconectat la două zile după ce a făcut dovada plăţii sumelor restante.

sursa: bugetul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.