Toată lumea va găsi ceva pe placul său la Zilele Culturale Maghiare

484

Din 22 septembrie, în Timișoara va fi acasă cultura maghiară prin numeroșii ei reprezentanți din Banat dar și de peste hotare.

Prin grija Asociației Culturale Bastion (Várbástya Egyesület), începe a doua ediție a Zilelor Culturale Maghiare din Timișoara. Cu toate că se aflau în fața unei provocări serioase, cu mulți invitați, cu multe feluri diferite de manifestări, de la cele teatrale, lansări de carte, expoziții, până la cele culinare, pentru o primă ediție a fost un succes peste așteptări. Poate ineditul ideii plus vremea bună, de vară, de anul trecut au adunat foarte multă lume în Piața Operei și în împrejurimi.

În afară de vremea mult mai potrivnică de anul acesta, în rest sunt toate premisele de a aduna și acum o mulțime de curioși. Trupe valoroase vor fi. Invitați de seamă de asemenea. Fonduri mai mari au fost atrase. Actori renumiți și trupe muzicale de primă mână vor veni. Nu sunt motive să nu meargă bine și anul acesta.

„Obiectivul Zilelor Culturale Maghiare Timișorene este acela de a prezenta cultura și tradițiile noastre populației majoritare dar și celorlaltor minorități care locuieasc aici. Este un eveniment important, deschis tuturor și credem că trebuie subliniată și importanța lui regională. În cele trei zile, Timișoara va primi oaspeți – artiști, muzicieni, formații de dans din Ungaria, Voivodina (Serbia) și Transilvania. Ne bucură foarte mult că Timișoara a fost desemnată Capitală Culturală Europeană în 2021. Proiectul desemnat câștigător arată că, în 2021, o mare parte a programelor artistice vor fi realizate în parteneriat cu reprezentanții minorităților naționale”, cred conducătorii Asociației Bastion.

Programul extrem de dens se deschide vineri, 22 septembrie, de la ora 15, cu montarea unor tabere din secolul al XVI-lea în parcul de lângă Castelul Huniade. Iar de la ora 17.15 va fi defilarea celor ce păstrează tradițiile vechi. De la 17.30 se va săvârși un serviciu religios ecumenic, urmat de deschiderea oficială.

Vor urma:
-19 Opereta swing, spectacol din Budapesta.
-19 Viață de tabăra
-20.30 Muzică și dans popular folcloric
-22.30 Seară de dans popular

Sâmbătă 23 septembrie
-10-13 Programe pentru copii
-10-14 La tabara vor fi ateliere de tradiții vechi
-10-16 Programe pentru familie și copii cu multe jocuri și ateliere de creație în aer liber
-10-18 prezentare de port și arme vechi , tradiții din epoca otomană
Seara de la 18 concert Twister, de la 18 la 20 Wiener Waltzer la Teatrul Csiki Gergely.
Evenimentul serii este, evident, concertul legendarei trupe rock Edda, de la ora 20.
Încheierea serii este de asemenea la Teatrul Maghiar cu o seară de de șlagăre retro. Pentru ziua de sâmbătă este doar o parte a programului aici, el fiind mult mai bogat și cu multe surprize.

Duminică, 24 septembrie, vor continua prezentările de arme, port popular și taberele de cadeți din secolul XVI, prezentate de asociațiilor de păstrare a tradițiilor din epoca otomană.
Doar cine va fi prezent la fața locului va putea aprecia bogăția de evenimente și spectacole ce se vor desfășura toată ziua.
De remarcat din programul de duminică ar mai fi:
-15 circul Do bronka cu numere de senzație.
-17 formația Kalaka cu spectacolul Trei picioare de scaune
-18 concertul Rozina Patkai și orchestra sa
-18-20 Teatru vizual de mișcare despre famila unor celebri constructori de orgi.
De la ora 20, pe scena mare va evolua veteranul rockului maghiar, Zoran, care de peste 40 de ani umple scene și stadioane.

Seara se va încheia cu un concert de jazz și cu o petrecere retro.

Cei ce sunt interesați ar trebui să urmărească pliantele și programele afișate, deoarece vor fi multe alte momente incitante.

Iar pentru ca veselia să fie generală, parcarea de la Modex are un bogat stand gastronomic însoțit de bere manufacturată și vinuri alese.

LĂSAȚI UN MESAJ