„Toamna patriarhului” în PSD Timiș! Debarcarea lui Grindeanu, frământări interne și cine va fi noul „șef” al filialei

408

Toamnă grea pentru PSD Timiș! În timp ce numărul simpatizanților a scăzut dramatic, iar unii primari importanți încep să se opună „valului Dragnea”, în interiorul partidului vor avea loc alegeri. Șefia trebuie cimentată, acum fiind pe mâna unui președinte interimar. Cine va candida pentru frâiele din Timiș ale filialei, ce alianțe se vor face și în ce direcție va merge partidul?

Alegeri fără calendar și candidați

La începutul lunii septembrie, la Neptun, a avut loc o ședință a Comitetului Executiv Național al PSD. Una dintre cele mai importante hotărâri luate acolo a fost necesitatea de se a organiza alegeri pentru ocuparea funcției de președinte la organizațiile județene unde nu există conducere definitiv aleasă.

Aceste organizații sunt în număr de 11 și sunt conduse de președinți interimari. Filialele județene PSD în care se vor organiza alegeri sunt: Alba, Botoșani, Brașov, Brăila, Cluj, Giurgiu, Iași, Sibiu, Suceava, dar și Timiș. Pe lângă acestea, se mai află în situație de interimat și organizația București.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a propus să se organizeze alegeri județene pentru funcția de președinte în toate filialele conduse de lideri interimari. Discuția a pornit în contextul în care Gabriela Firea, președinte interimar al organizației București, a avut o poziție tranșantă în privința prestației ministrului de interne, Carmen Dan, căreia i-a cerut demisia sau retragerea sprijinului politic.

Potrivit statutului PSD, care a fost modificat la Congresul extraordinar din 10 martie, alegerea președintelui organizației județene nu se va mai face prin scrutin intern direct, de către toți membrii din județ, ci doar prin delegații la alegeri.

Pozițiile de interimat au fost adjudecate din diverse motive. Cazurile cele mai cunoscute sunt Brăila și Timiș, unde foștii președinți au eșuat în funcția de prim-ministru, după care au fost demiși sau și-au dat demisia din conducerea județeană.

În cazul județului Timiș, liderul interimar este Călin Dobra. Acesta a preluat, pe 23 ianuarie 2018, conducerea provizorie a filialei județene a social-democraților, după ce CExN al PSD l-a exclus din partid, pe 15 iunie 2017, pe președintele județean de la acea vreme, fostul premier Sorin Grindeanu.

Până acum nu au fost anunțate numele celor care își doresc șefia PSD Timiș și nici un calendar al alegerilor. Surse din partid spun însă că scrutinul intern ar putea avea loc chiar în această toamnă, cel mai probabil în septembrie.

Cât despre candidați, nimeni nu a făcut anunțul oficial cum că și-ar dori să concureze. Cel mai probabil va fi un singur candidat, actualul lider inteimar, Călin Dobra. Acesta a declarat că nu a luat o decizie finală, dar unele voci din PSD spun că el este omul agreat și de mai marii social-democraților din București.

Debarcarea lui Grindeanu și vidul de putere din filială

Imediat după eliminarea din partid a lui Sorin Grindeanu, manevră tipică stalinismului târziu, orchestrată de răzbunătorul Dragnea, mulți dintre pesediștii locali au rămas cu buza umflată. Peste noapte, s-au trezit fără liderul de drept al filialei, omul-forte despre care toată suflarea stângii timișene era convinsă că le va fi „locomotivă” electorală la viitoarele alegeri locale.

Prin urmare, pesediștilor bănățeni le-a trebuit multă vreme să înțeleagă că au devenit, peste noapte, „orfani” de liderul lor încă tânăr și străbătut de grele ambiții politice. Care, ce să vezi, s-au făcut țăndări tocmai când Grindeanu se afla la apogeul niciodată visat al carierei sale politice: abia ajunsese primul-ministru al României!

Succesiunea în filială s-a făcut relativ lin, fără cine știe ce convulsii, poziția de președinte interimar revenindu-i lui Călin Dobra, alt politician tânăr, care între timp a devenit și președintele Consiliului Județean Timiș.

Altminteri, în buna tradiție pesedistă, transferul de putere în fruntea filialei l-a pus la cale chiar Sorin Grindeanu, acesta desemnându-l drept succesor al său în fruntea CJT pe Dobra, atunci când Grindeanu a devenit prim-ministru.

De departe însă, provocarea cea mai dură pentru PSD Timiș va fi desemnarea, peste puțină vreme, a unui candidat pentru Primăria Timișoara. Poziție onorantă, dar și riscantă pentru orice lider al PSD, câtă vreme bătălia se va da, e limpede, cu actualul primar, liberalul Nicolae Robu.

Cine va fi acesta, că va fi membru PSD sau că va proveni din gruparea stângii intelectuale locale, cum se vorbește în urbe, ramâne de văzut.

Cert este că, deocamdată, niciunul dintre liderii filialei Timișoara a PSD — de acolo de unde ar fi firesc să răsară un candidat cât de cât redutabil pentru primăria capitalei Banatului — nu are curajul să iasă la luptă directă cu Robu. Nici Dan Idolu și nici medicul Florin Bîrsășteanu (cel care și-a asumat acum doi ani această sarcină) nu se arată fericiți să candideze sub steagul pesedist la Primăria Municipiului Timișoara.

Așa încât, posibilitatea de a avea un candidat redutabil la viitoarele alegeri pentru scaunul de primar al urbei de pe malurile Begăi rămâne veșnicul „călcâi al lui Ahile” pentru PSD Timiș.

Fracturi în PSD — spiritul bănățean înaintea iubirii pentru partid

Paharele PSD-ului par să se umple cu apă, iar ultimele picături dau pe afară! Un primar PSD, care este şi vicepreşedinte al partiului, din Timiş, cere demisia preşedintelui Liviu Dragnea. Ceea ce se întâmplă în București și toate scandalurile provocate de liderul suprem al partidului îi nemulțumește pe bănățeni. Astfel, încep să apară disjuncții între direcția oganizației județene și cea a partidului central.

Sabin Bociu, primar în Jebel de 18 ani şi de 20 de ani social-democrat, a postat pe Facebook un manifest împotriva actualei conduceri a PSD.

„Sunt membru al Partidului Social-Democrat de 20 de ani, cred în valorile stângii, dar nu mă alătur grupului de sinucigași politic și dezavuez deciziile CExN! Trăiesc cu speranța că sunt mulți colegi ce gândesc la fel ca mine și că PSD va realiza că Liviu Dragnea trebuie să plece de la conducerea partidului și a țării, iar PSD, în plenitudinea sa, să se apropie din nou de idealurile românilor”, a scris Bociu pe Facebook.

Imediat, susţinătorii lui Liviu Dragnea i-au dat replica. Aceştia i-au amintit de o vizită a lui Dragnea la Jebel, când primarul părea fericit de oaspeţi.

„Este o onoare pentru noi, pentru localitatea noastră, să avem alături o personalitate ca domnul Liviu Dragnea, care ne-a fost întotdeauna alături și fiți convinși că ne va fi alături și în continuare…”, ar fi spus primarul comunei Jebel, Sabin Bociu, în urmă cu 2 ani.
Declaraţia fost făcută publică de Adrian Negoiţă, secretar executiv al PSD Timiş.

„În calitate de secretar executiv al PSD Timiș, am o întrebare retorică: când a mințit dl Bociu, când era disperat să îl primească pe Liviu Dragnea în comună sau, mai nou, când s-a trezit năpădit de principii și valori?”, a mai scris Negoiţă pe Facebook.

Iată că diferenţele de valori şi opinii încept să creeze probleme pentru PSD. Rămâne de văzut ce atitudine vor lua mai marii partidului.

Unii membri PSD sar în sprijinul primarului din Jebel, Sabin Bociu, care nu s-a sfiit să ceară demisia lui Liviu Dragnea. După ce a postat pe Facebook, acesta a avut parte de critici, dar iată că şi de susţinere din partea unor colegi de partid.

„Îl cunosc pe Sabin Bociu de multă vreme, iar datorită acestui lucru îmi permit să nu pun la îndoială calităţile pe care le are. Cu atât mai mult principiile sale şi faptul că mereu spune ce gândeşte. Sabin Bociu este unul dintre cei mai vechi şi performanţi primari pe care PSD Timiş îi are. Faptul că afirmă răspicat, aşa cum ne-a obişnuit, ceea ce crede nu este o supriză şi nici un lucru rău. Este dovada clară că suntem membrii unui partid viu, în care democraţia încă are loc. Atacurile unor colegi la adresa unui primar care este un stâlp al acestui partid nu fac bine, ele dovedesc slăbiciuni de care trebuie să ne debarasăm”, a scris pe Facebook Adrian Pau, deputat PSD Timiş.

Momentul în care PSD Timiș a devenit bucureștean

Problemele și diferențele de viziune încep nu doar să macine PSD Timiș în interior, dar îi strică și imaginea externă. În timp ce timișenii cer politicienilor să se dezică de Dragnea și ai lui, sub presiunea bucureșteană, filiala județeană a partidului își îndepărtează puținii sipatizanți. Momentul în care bănățenii s-au răsculat și au auncat, la propriu, cu cocktail-uri Molotov în sediul partidului a fost, fără doar și poate, declarația publică de susținere a Vioricăi Dăncilă și a lui Liviu Dragnea.

„Pe lângă problemele discutate, ridicate de colegii din cadrul PSD Timiș, s-a aprobat prin vot o rezoluție de susținere a doamnei premier Viorica Dăncilă și a conducerii PSD de la nivel național, pentru că s-a transmis un mesaj foarte clar și din partea membrilor PSD Timiș, și din partea reprezentanților din regiune, acel mesaj că avem nevoie de stabilitate, acel mesaj că România nu-și mai permite schimbarea prim-ministrului și a echipei guvernamentale. Suntem pregătiți, inclusiv de a ieși în stradă, dacă va trebui să susținem, pentru că nu cred că este normal și corect ca organizația PSD să piardă guvernarea, atâta timp cât a fost aleasă în 2016 de oameni”, declara, în această vară, Călin Dobra, președintele interimar al PSD Timiș.

Acestea fiind spuse, mii de oameni s-au urcat în autocare și mașini și au pornit, în 9 iunie, la București pentru a participa la marele miting de susținere a celor doi lideri social-democrați.

Puțin înainte de ora 6, peste 200 de persoane au urcat în autocare și au pornit la drum. Din întreg județul Timiș au plecat 2.000 de oameni spre capitală. Trebuiau să fie acolo sâmbătă seară, la ora 18.

Oamenii s-au îmbrăcat în alb încă dinaintea plecării, iar autocarele au fost încărcate cu sandvișuri apă.

LĂSAȚI UN MESAJ