Tinerii fermieri vor primi sume de bani majorate de la 25% la 50% pe ha, de la 1 martie

629

În Ședința de Guvern din 15 februarie 2018 au fost transpuse prevederile Regulamentului Uniunii Europene, ce a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2018, și aduce modificări cu implicații asupra cererilor unice de plată aferente anului 2018, care se depun începând cu data de 1 martie.

Astfel, modificările vizează simplificarea normelor aplicabile măsurilor de ecologizare aferente plății pentru înverzire, creșterea flexibilității aplicării sprijinului cuplat, sens în care se prevede că modalitatea de aplicare a sprijinului cuplat să poată fi revizuită anual, până la 1 august, cu efect asupra anului următor.

De asemenea, se introduce posibilitatea de a mări cuantumul plății pentru tinerii fermieri de la 25% la maximum 50% din suma pe ha al schemei de plată unică pe suprafață. Facilitarea accesului tinerilor fermieri la „plata pentru tinerii fermieri” pe o perioadă completă de 5 ani de plată, în cazurile în care aceștia nu au solicitat sprijin imediat după stabilire reprezintă o altă noutate pentru tinerii fermierii români.

Prin acest act normativ, statutul de fermier activ se stabilește începând cu anul 2019, și prin verificarea înregistrării persoanelor fizice și juridice și a formelor asociative de persoane fizice sau juridice, indiferent de statutul juridic al acestora, pentru activitățile lor agricole.

LĂSAȚI UN MESAJ