Timișorenii pot vedea filmul de Oscar Fiul lui Saul, într-o proiecție specială la Filarmonica “Banatul”

170

Câștigătorul premiului Oscar pentru Cel mai bun film străin din acest an, “Fiul lui Saul”, în regia lui László Nemes, va putea fi vizionat, într-o proiecție specială, la Filarmonica “Banatul” din Timișoara, joi, 14 aprilie, începând cu ora 19.00.

Saul Ausländer este un evreu ungur, cooptat într-un Sonderkommando, grup de prizonieri izolaţi de restul lagărului şi obligaţi să participe direct la procesul de exterminare în masă. În timp ce lucrează la unul dintre crematorii, Saul descoperă cadavrul unui băiat care ar putea fi chiar fiul său. Cum grupul Sonderkommando pune la cale o revoltă, Saul îşi ia o sarcină imposibilă: să salveze trupul copilului din flăcări, să găsească un rabin care să-i recite Kaddish şi să-l îngroape aşa cum se cuvine.

FIUL LUI SAUL/SON OF SAUL, debutul în lungmetraj a lui László Nemes, nu este un film uşor de urmărit, însă este un film necesar.

saul
”Pe vremea aia era o societate care se considera normală cum ne considerăm și noi acum și cumva, pe neobservate, s-a ivit șansa unor orori incredibile. Tot ce putem noi să facem și ce s-a dorit și cu acest film e să facem imposibilă apariția, chiar și a ideii, ca fiind o soluție viabilă. Asta trebuie noi să facem. Ăsta e motivul pentru care cred că mai e loc pentru filme despre Holocaust”, precizează Levente Molnar, actor la Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca, care are un rol cheie în acest film. El îl interpretează pe Abraham Warsawski, cel mai apropiat prieten al lui Saul, aflat alături de el în lagărul de concentrare.

Filmul, inspirat dintr-o culegere de texte scrise de foşti membri ai Sonderkommando din lagărele de exterminare, “descrie cu precizie, la timpul prezent, aici şi acum, funcţionarea „normală” a unei fabrici a morţii, cu organizarea, regulile, ritmul, schimburile, neprevăzutul şi productivitatea maximă ce o caracterizau”, spune regizorul.

Filmul a mai fost distins și cu Marele Premiu al Juriului și cu Premiul FIPRESCI la Festivalul Internațional de Film de la Cannes, cu Cel mai bun film străin la ediția din acest an a Globurilor de Aur şi cu alte peste 40 de premii.

Prețul unui bilet este de 10 lei şi poate fi achiziţionat de la Librăria Cărtureşti, de pe str. Mercy nr. 7 (începând de miercuri, 6 aprilie), sau la sală înainte de începerea proiecţiei.

Filmul este subtitrat în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ