Timișorenii au aflat de la ministrul Bogdan Gheorghiu despre bogățiile ce le ascunde Marea Neagră. Mai puține despre… cultura din județul nostru

159

Președintele interimar al filialei PNL Timiș a avut azi ca oaspete pe nimeni altul decât ministrul ce se ocupă de problemele culturii românești. Dacă tot a fost azi o zi specială pentru administrația liberală ce împlinește fix un an de când actualul guvern se află la conducere, ministrul Bogdan Gheorghiu a profitat de prilej și a făcut un amplu bilanț a tot ce a realizat de când e în fruntea ministerului.

La conferința de presă s-au alăturat și parlamentarii Alina Gorghiu, Ben Oni Ardelean și Marilen Pirtea. Georghiu a înșiruit o mulțime de realizări care de care mai importante (nimic de zis) ce au fost realizate cu un buget considerat cam sărăcăcios ce nu a juns nici măcar la un miliard de lei. Cei aflați în sala de conferințe au putut afla de starea ansamblului „Brătianu” din localitatea Ștefănești/ Argeș și de proiectul de mare amploare al cartografierii platformei marine a Mării Negre ce ascunde nenumărate comori istorice și culturale. Și multe alte proiecte de mai mare sau măruntă însemnătate pentru cultura țării.

În schimb, datele despre județul Timiș au fost extrem de lapidar trecute în revistă. Locuitorii județului ar fi fost mai interesați despre aceste aspecte decât despre… fundul mării. Despre Timiș s-a putut afla că viitorul muzeu al Revoluției Române va purta numele unui martir ce a căzut în Decembrie 1989: Lepa Bărbat.

Tot respectul pentru memoria eroinei din acele zile doar că nimeni dintre timișeni nu a fost consultat despre acest nume așa cum ar fi fost firesc. Un alt aspect oferit de ministru, ca o mare izbândă, este o sumă de bani generoasă alocată pentru dotarea cu aparatură modernă a „fabricii de decoruri” de pe platforma industrială din Freidorf. Astfel, atelierele vor putea satisface nevoile tuturor celor interesați de butaforie pentru spectacole de teatru, film ori alte activități culturale din țară. Ba chiar entuziasmul a mers mai departe extinzând aria potențialilor clienți și peste hotare.

Legat de mișcarea teatrală, un alt proiect ce va primi bani de la minister va fi legat de „sala doi” cum este cunoscută scena fostului manej al cazarmei din Transilvania. Aceasta va fi înalțată pentru mărirea capacității și mai buna funcționare a unei scene hidraulice ce se va înalța sau coborî după nevoi. Dar marele proiect al anului 2023, când se va da ora exactă în cultura europeană de la noi din urbe, este încă în ceață. Sigur că se vor face eforturi financiare, dar și de alt fel, dar în ce vor consta acestea încă nu e prea clar.

Ministrul, în schimb, nu prea știe amănuntele detașării (sau surghiunului) lui Vlad Predescu de la Direcția de Cultură la Craiova, unde nimeni nu a cerut acest lucru. Chiar și Alin Nica, președintele CJT, a cerut revenirea directorului Predescu la Timișoara unde este nevoie de cunoștiințele sale de specialitate. „Eu solicit revenirea la situația de dinainte. Domnul Predescu este apreciat de comunitate, este un profesionist”, a accentuat, poziția sa, președintele CJT. Despre actuala directoare interimară nu se știe prea multe doar că precis este verificată de organele ministeriale după cum afirmă ministrul.

Ministrul Gheorghiu, a evitat un răspuns concret despre situația de la Direcția Județeană de Cultură afirmând că se practică astfel de transferuri pentru binele culturii române și dinamizării acesteia. (?) „Problema nu e punctuală doar la Timișoara. Toate direcțiile de Cultură sunt acuzate ca nu dau avize, în consecință am decis să dinamizăm activitatea. Mai exista și timișoreni care au altă părere decât dumneavoastră. Ei spun că sunt probleme. Eu voi trimite corpul de control al ministrului să verifice pentru că ar fi probleme administrative acolo” (la Direcția de Cultură Timiș), a încercat o explicație Bogdan Gheorghiu.

Dar, sigur, problema este a secretarului de stat ce se ocupă de aceste direcții: „Eu știu că s-au făcut toate verificările la Departamentul Juridic, dacă e corectă numirea noului ocupant al postului. Problema e în subordinea secretarului de stat, care e și șeful Departamentului de Cultură din cadrul PNL. Deocamdată nu am sesizări legate de activitatea ei (noua șefă a direcției). Putem face la finalul mandatului o evaluare. Dacă aveți ceva de sesizat, inclusiv voi, presa, o puteți face la minister. Nu o cunosc personal, dar azi am o întâlnire cu sectorul cultural și sunt sigur că o voi cunoaște”, și-a continuat șirul explicațiilor ministrul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.