20.1 C
Timișoara
vineri 29 martie 2024

Timișoreanul Ioan Holender a ajuns la borna 81 a vieții. Sănătate, maestre!

Născut la 18 iulie 1935, la Timișoara, Ioan Holender a ajuns la borna 81 a vieții.

Cetățeanul de onoare al orașului Timișoara, pentru cine încă nu știe, a fost director al Operei de Stat din Viena între 1 aprilie 1992 și 30 august 2010, fiind director al celebrei instituții pentru cea mai lungă perioadă din istoria operei vieneze.

Ca un paradox, la 27 ianuarie 2012, a fost distins cu Placheta de Excelență a Universității Politehnica din Timișoara (UPT), pentru întreaga carieră și activitate de promovare a orașului și a UPT în Europa, după ce, în 1956, a fost exmatriculat de la aceeași instituție, unde a studiat la secția… „material rulant”.
La vremea aceea, la 24 octombrie 1956, a fost acuzat că s-a alăturat studenților revoluționari, ținând un discurs în fața a 1.000 de studenți adunați în cantina de la Mecanica Veche din Timișoara.

Tatăl lui Ioan Holender a fost fabricant de marmeladă, de origine evreiască, dar fabrica de marmeladă și oțet din Timișoara a fost naționalizată în anul 1948.
Așa că tânărul Ioan Holender a muncit, în zorii comunismului din România, și ca muncitor necalificat în Întreprinderea de Transport Timișoara.
A părăsit Timișoara și s-a stabilit împreună cu tatăl său la Viena, unde mama sa locuia deja, în 1959.
S-a înscris la Conservatorul de Stat din Viena, a studiat muzica clasică, apoi a început să cânte ca bariton la teatrele de operă din Viena, Klagenfurt și Sankt Pölten, între 1962 și 1966.
Din 1966, a devenit ceea ce o să-i definească mai târziu cariera și viața: agent de impresariat
artistic și manager muzical.
Mai întâi la Agenția de teatru „Starka”, pe care a făcut-o faimoasă în lumea artistică și pe care a preluat-o după câtva timp, devenind „Agenția de impresariat artistic Holender”.

În 1988, a devenit secretarul general al Operei din Viena și al Volksoper (Opera pentru popor), pentru ca în 1992, după moartea neașteptată a directorului Eberhard Waechter, să fie numit manager general al celor două instituții.

Ion Holender a fost numit, din 2003, președinte și director artistic al Festivalului de Muzică „George Enescu” din București, dar a mai fost și director artistic la Opera din Berlin, precum și consilier la Opera Metropolitană din New York.

Este, probabil, cel mai premiat timișorean, de la Crucea de Onoare pentru Știință și Arte a Austriei, ofițer al Ordinului Artelor și Literelor al Franței, până la Ordinul Steaua României în Grad de Mare Ofițer primit de la președintele României, Ion Iliescu, și la facultatea de unde a fost exmatriculat. (sursa: Wikipedia și alte surse)

Alte subiecte :

Lucrări la rețelele Aquatim

Luni, 1 aprilie, între orele 8-18, la intersecția străzii Mureș cu Calea Martirilor se va executa o conectare de conducte. Lucrările...

Deplasare în lot aproape complet la Alexandria

Banat Girls Comloșu Mare joacă în etapa a IV-a din play-out-ul Superligii de fotbal feminin în deplasare împotriva lui CSM...

Citește și :