Timișoreanul ajuns celebru pentru că a prezis căderea comunismului. După Al Doilea Război Mondial!

580

La 25 iulie 2006, la Ierusalim, a murit Ezra Fleischer, poet și specialist în iudaistică, filologie și poetică medievală, unul din cei mai importanți cercetători în domeniul poeziei și rugăciunilor ebraice.

Ezra Fleischer s-a născut la Timișoara, la 14 iulie 1928. Tatăl lui, Yehuda Leib Leopold Fleischer (1886-1955) a înființat, în 1918, o școală elementară israelită în cartierul Iosefin, apoi a devenit profesor la Liceul Izraelit și autor de studii despre Abraham Ibn Ezra. Mama, Serena Fleischer (Szereny neni) a fost tot profesoară, la școala elementară izraelită.

Absolvent al Liceului Israelit Timișoara în 1946, Ezra Fleischer devine activ în mișcarea Bnei Akiva în România şi a fost închis pentru activitățile sale sioniste timp de 5 ani.
Bnei Akiva este o organizație a tineretului sionist religios, creată în 1929 la inițiativa partidului Mizrahi și a asociației Hapoel Hamizrahi, cu scopul de a forma o nouă generație fidelă Torei, poporului și pământului israelian.

În închisoare, scrie un poem epic în ebraică, „Massa Gog”, în care prezice căderea comunismului. Poezia a fost scoasă clandestin din România și publicată în Israel, sub pseudonim, unde a provocat o „senzație literară”. De altfel, în 1959, Ezra Fleischer a și primit Israel Prize pentru literatură, în primul rând pentru poemul „Massa Gog”.

În 1960, Ezra Fleischer a emigrat în Israel, unde obține un doctorat la Universitatea Ebraică
din Ierusalim, unde a predat până în 1997. În 1992, lui Ezra Fleischer i s-a acordat „Rotschild Prize”.

(sursa Wikipedia)

LĂSAȚI UN MESAJ