Timișoara va avea un port de agrement. Cât este dispusă să cheltuie administrația Robu

142

Timișoara va avea un port de agrement. Municipalitatea este dispusă să cheltuie 7,2 milioane de lei pentru a realiza obiectivul. Portul de agrement va fi poziționat pe malul stâng al canalului Bega, pe partea de vest a Timișoarei, la kilometrul 110.

Terenul pe care se află portul aparține Primăriei Timișoara, iar cele din canal sunt administrate de Agenția Apele Române – Administrația Bazinală de Apă Banat. ”Pentru a facilita accesul vizitatorilor și turiștilor, dar și a deținătorilor de ambarcațiuni la folosirea căii navigabile (Canalul Bega) se propune construirea unui port de agrement, turistic, care va avea următoarele funcționalități:

– acostarea pe termen scurt a navelor, pentru vizite în orașul Timișoara (nave tranzit); – acostare pe termen lung;

– instalații de andocare pentru navele in conservare; – instalații de iluminat incinta;

– stație de carburanți;

– alimentarea cu energie electrica a ambarcațiunilor;

– acces la grupuri sanitare pentru turiști, (WC-uri, dușuri zona de vidanjare containere ambarcațiuni; – alimentare cu apa pentru ambarcațiuni;

– facilitați de lansarea sau recuperarea navelor pe / din apă prin intermediul rampelor de lansare /recuperare sau prin platformele de acces echipate cu macarale;

– zona de reparații și întreținere;

– spatii comerciale pentru aprovizionarea turiștilor cu necesarul pe nava (apa, alimente, etc.).

– asigurarea pazei incintei si ambarcațiunilor”, aflăm din studiul de prefezabilitate.

Portul va fi realizat cu diguri de pământ cu zonă închisă adiacente canalului Bega. Canalul Bega este primul canal navigabil construit în România. Construit iniţial pentru asanarea terenurilor inundabile, a fost amenajat ulterior pentru navigaţie, existând în acest sens organizate servicii portuare, în cadrul Portului Timișoara.

Atestarea documentară a portului datează de la 1860. Sediul portului era în cartierul Iosefin, pe malul stâng al canalului, pe tronsonul aflat între Podul Muncii și Pasarela Gelu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.