„Timișoara și Aradul sunt adevărata locomotivă economică a României! Bucureștiul, în schimb, doar strânge impozitele de la noi, toți”

5801

Afirmația îi aparține profesorului de economie Nicolae Țăran, care este convins că această perspectivă nu este deloc una îndepărtată. Profesorul timișorean, specialist de marcă în teoria managementului economic și financiar, afirmă că deja, dacă prognozele Institului Național de Statistică al României ar fi corect fundamentate, ecartul dintre cele două orașe din vestul României și capitală ar fi nesemnificativ.

„Timișoara si Aradul au atins, încă de anul trecut, procentul de 80% din cifra totală a exporturilor realizate de București. La sfârșitul anului 2017, estimez că cele două județe din vest vor atinge cifra de 8 miliarde de euro la capitolul exporturi!

În acest timp, capitala României a reușit să totalizeze ca cifră a exporturilor aproximativ 10 miliarde de euro. Iar INS arată că în ultimii ani, economia Bucureștiului este în declin la capitolul exporturi, precizează profesorul Nicolae Țăran.

Acesta a mai declarat că, în doar câțiva ani, Timișoara și Aradul vor depăși capitala României la mai toți indicatorii economici importanți într-o economie de piață funcțională!

„Mă refer, pe lângă exporturi, și la competitivitate economică, la dinamica producției industriale, respectiv a forței de muncă calificate în aproape toate ramurile economice”, a concluzionat profesorul timișorean.

8 COMENTARII

 1. Pai mutați capitala la Timișoara,atunci.eu sunt din București și sunt de acord.sa se mute toată aglomerația și toți provincialii la voi,că eu m-am saturat.ce bine ar fi sa se întâmple așa!

 2. Pai nu isi permit. Ca nu pot oferi atatea locuri de munca cate ofera Bucurestiul. Dar trebuie sa se laude si ei cu ceva. Statistica arata mult mai rau decat vrea profesorul asta ssa creada.

  • Nu te extazia ca nu ai de ce! Serviciile si productia (de orice fel) nu sunt destinate numai exportului, ca nu suntem o tara bananiera care produce, practic, doar banane pe care le exporta. O parte importanta (daca nu cea mai mare) este destinata consumului intern. Ca sa fie mai clar care este „raportul de forte”, comparam „PIB per capita” (produsul intern brut raportat la numarul de locuitori) in cazul acestora. Pentru „Bucuresti versus Timis” relatia matematica este: Bucuresti = 2 x Timis, adica un bucurestean produce, in medie, de doua ori cat produce, in medie, un locuitor al judetului Timis. Acum, ca ti-ai revenit din extaz, poti sa faci un foarte util exercitiu de aritmetica: sa inmultesti numarul de locuitori cu PIB/capita pentru Bucuresti, respectiv pentru Timis, dupa care sa compari valorile… si asa ai ajuns de la extaz la agonie.
   Daca tot „adunam Timis cu Arad”, care sunt in Regiunea de dezvoltare Vest, de ce sa nu „adunam si Bucuresti cu Arges”, care sunt in Regiunea de dezvoltare Sud si apoi sa comparam? Asa ar trebui. Deci Bucurestiul bate Timisul si Aradul la un loc, iar Argesul bate si Timisul, si Aradul… tragi singur concluziile!
   Cea mai mare parte a exporturilor sunt realizate de companiile straine, iar trista realitate ne arata ca ele au prostul obicei de a-si „exporta profiturile”. Desigur, platesc salarii, chirii, impozite, taxe s.a., dar profiturile zboara (mai bine zis, raman) in alte tari. In cazul jud. Timis companiile straine reprezinta doua treimi din total.

    • De unde ai tras concluzia ca… eu am „ajuns la concluzia ca Timisul si Aradul produc numai pentru export”?! Nici vorba de asa ceva. Pentru a avea o situatie clara in fata (si ca sa nu se imbete unii cu apa rece), am comparat PIB/capita, un indicator esential care ne spune ca, repet, un bucurestean produce, in medie, cat DOI locuitori ai Timisului laolalta. Din ce produce bucuresteanul doar o parte este destinata exportului si aceasta parte este mai mare decat ceea ce produc pentru export timisenii si aradenii la un loc. Mai spuneam ca, daca unii vor sa adune Aradul cu Timisul (in virtutea apartenentei la Regiunea de dezvoltare Vest, presupun), atunci ar fi normal sa adunam si Argesul cu Bucurestiul (parte din Regiunea de dezvoltare Sud).
     In al doilea rand, doar ti se pare ca in Arges este „monoindustrie” si asta pentru ca esti neinformat. Iata primele 3 companii (in functie de cifra de afaceri) pentru judetul Arges:
     1. Automobile Dacia (4003 mil.EUR, automobile);
     2. Fildas Trading (337.2 mil.EUR, produse farmaceutice);
     3. Johnson Controls (332 mil.EUR, tehnica refrigerarii).
     Domenii diverse, locurile 2 si 3 nu au nicio legatura cu locul 1, nu tin nici macar de industria pe orizontala.
     Pentru comparatie, iata si Timisul:
     1. Continental Automotive Products (606.9 mil.EUR, automotive);
     2. Continenta Automotive Romania (465.7 mil.EUR, automotive);
     3. Profi Rom Food (419.2 mil.EUR, alimentar).
     Dincolo de faptul ca toti trei „premiantii” din Timis, adunati laolalta, sunt de 3 (trei) ori mai mici decat primul dintre „premiantii” din Arges (Automobile Dacia), este de remarcat si izul de monoidustrie pe care il lasa primele doua locuri din Timis: ambele in automotive.

     • O corectura: cifra de afaceri a „Automobile Dacia” este 4300 mil.EUR (in loc de 4003 mil.EUR).

 3. Sunt curios daca Tm are pib-ul macar cat un singur sector din Bucuresti. Astia au un complex grav de inferioritate, nu pot sa nu se mai gandeasca la Capitala :))

LĂSAȚI UN MESAJ