Timișoara – orașul cu maternități vechi de peste 100 de ani! Bătălia Robu versus Dobra continuă cu noi minciuni electorale

1296

O naștere la Timișoara, în unitățile spitalicești de stat, poate fi un calvar. Iar asta pentru că în orașul de pe Bega nu a fost construită niciodată o maternitate de la zero, care să corespundă standardelor europene din punct de vedere al confortului sau al circuitelor spitalicești. Tot ce am auzit în ultimii 30 de ani au fost promisiuni. Acum, în timp ce gravidele se chinuie în cele două maternități îmbătrânite ale orașului, autoritățile județene și cele locale se bat… în promisiuni.

Situația nu este deloc una bună nici în Maternitatea „Bega” și nici la „Odobescu”, ambele funcționând în clădiri vechi, chiar istorice, ale căror fațade stau să cadă peste cine intră sau iese din secțiile de obstetrică-ginecologie.

Cum anul 2021, an în care Timișoara va fi Capitală Culturală Europeană, se apropie cu pași repezi, liderii instituțiilor care gestionează sistemul sanitar din Timiș și Timișoara au început să vină cu promisiuni de construire a unor maternități noi. În timp ce Consiliul Județean Timiș face un prim pas pentru ridicarea unei noi maternități, promise încă din urmă cu 10 ani, Primăria Timișoara anunță un proiect similar pentru oraș, de-abia pus pe hârtie. Rămâne de văzut cine va tăia panglica noii maternități, liderul CJT sau al Primăriei Timișoara.

Maternitatea de la Timișoara, construită cu promisiuni de la Ministerul Sănătății

Anul acesta, autoritățile locale timișorene au făcut un pas extrem de important pe scena medicală din Timişoara! Acestea anunţă că vor construi o maternitate nouă. Maternitatea va face parte din Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timişoara şi va înlocui Clinica de Obstetrică şi Ginecologie „Dr. Dumitru Popescu”.

Noua maternitate va fi ridicată de la zero, pe un teren al Primăriei Timişoara din zona Calea Bogdăneştilor, mai exact pe strada Balta Verde. Astfel, bugetul local va fi degrevat de o cheltuială lunară cu chiria pentru spaţiul de pe Odobescu de 5.100 de euro.

Contractul pentru proiectarea viitoarei maternităţi a fost deja semnat, iar documentele tehnice trebuie pregătite în 5 luni. Întocmirea lor costă 360.000 de lei.

„Este vorba despre o clădire cu demisol, parter şi şase etaje, care va include 236 de paturi; respectiv, vom avea 150 de paturi pentru obstetrică, 70 de paturi pentru neonatologie, 6 pentru terapie intensivă. Maternitatea „Odobescu”, care aparţine Spitalului Municipal, este cea mai mare maternitate din regiune, de gradul 3, şi preia multe cazuri din judeţele vecine”, explică Olimpia Oprea, managerul Spitalului Municipal Timişoara.

În viitoarea maternitate vor funcţiona şi laboratoare medicale, blocuri operatorii şi de naşteri, dar şi o secţie de fertilizare in vitro. Condiţiile vor fi demne de doamnele cu pretenţii normale pentru Europa.

„Avem aparatură pentru fertilizarea in vitro, avem medici pregătiţi, dar până acum nu am avut spaţiul suficient pentru a funcţiona. Pentru secţia de obstetrică şi ginecologie sunt prevăzute 10 saloane cu câte un pat, cu condiţii deosebite, iar toate celelalte vor fi cu câte 2 paturi, fiecare cu baie proprie”, a mai spus Olimpia Oprea.

Licitaţia pentru desemnarea unui constructor, estimează autorităţile, va dura până la finalul trimestrului III al anului 2019. Abia apoi se poate vorbi de începerea lucrărilor. Doar dacă totul merge ca pe roate și birocrația nu va frâna lucrările, noua maternitate are șanse de deschidere înainte de sau în anul 2021.

Un pas, după 10 ani, pentru maternitatea Spitalului Județean

În urmă cu aproximativ 10 ani, liderii Consiliului Județean Timiș de atunci și ai Spitalului Clinic de Urgență Județean Timișoara anunțau că iau în calcul construirea unei noi maternități pe terenul unității sanitare. Există spațiu în spatele clădirii principale și au început să se facă planuri și promisiuni. După un deceniu de așteptare, apare și o veste bună.

Proiectul depus de Spitalului Judeţean din Timişoara, în cooperare cu Clinica de Pediatrie din Szeged, pentru construcţia unei maternităţi, a fost, în sfârșit, acceptat, în vara anului 2018. Fondurile europene au fost deblocate, iar proiectul Spitalului Judeţean, în colaborare cu Spitalul Universitar din Szeged, va porni cât de curând.

Noul spital va costa 12 milioane de euro. Terenul, de circa 5.000 metri pătrați, a fost pus la dispoziție de CJT chiar lângă actuala Clinică de Multitraumatisme „Casa Austria”. Dacă lucrurile se mișcă corect și nu apar unele tergiversări, după planul de fezabilitate și faza de proiectare, cel mai târziu anul viitor ar putea începe lucrările propriu-zise pe șantier. Data finalizării este greu de estimat în această etapă.

Unitatea se dorește a fi de nivel maxim posibil, la standarde europene, și va asigura 125 de paturi, ca și actuala Clinică „Bega”.

„Vom implementa unul dintre cele mai importante proiecte în domeniul sănătăţii, realizarea unei noi maternităţi în perimetrul Spitalului Judeţean, lângă Casa Austria, pe un teren al Consiliului Judeţean Timiş. Am obţinut finanţarea pe Programul de cooperare transfrontalieră România-Ungaria, în parteneriat cu Clinica de Pediatrie din Szeged, partenerii noştri pe mai multe proiecte pe coopertare transfrontalieră. Mă bucur că am reuşit să trecem de toate fazele: de evaluare, eligibilitate, fazele administrativă, tehnică, inclusiv de votul comitetului de monitorizare, ceea ce presupune semnarea contractului”, a declarat președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra.

Actualul manager al spitalului vede deja beneficiile pe care o nouă maternitate le va aduce întregii zone de vest a țării.

„Este de o importanţă capitală pentru Secţia de Obstetrică-Ginecologie, după cum foarte bine ştiţi, cele două secţii (şi Secţia de Neaonatologie) funcţionează într-o clădire istorică, la distanţă mare de Spitalul Judeţean, iar noul amplasament va respecta toate normativele europene, să fim o unitate de elită în România şi pe plan internaţional. Se va respecta structura actuală a maternităţii, care cuprinde paturile de obstetrică-ginecologie, terapie intensivă şi neonatologie. Am ţinut neapărat ca viitoarea maternitate să includă Compartimentul de Repoducere Umană Asistată”, a declarat Marius Craina, managerul Spitalului Județean Timișoara.

Cu ce ne mulțumim acum?

În prezent, viitoarele mămici din Timișoara se mulțumesc cu două maternități publice. Este adevărat că în ambele, „Bega” și „Odobescu”, s-au făcut investiții importante pentru confortul pacientelor și pentru îmbunătățirea actului medical. Însă, până la un standard de normalitate europeană, mai este cale lungă.

La Maternitatea „Bega”, investiţiile din ultimul an, de 1,5 milioane de lei, au făcut ca interiorul clinicii să arate ca în Occident. Au fost reabilitate saloanele unde stau mamele cu nou-născuţii, holurile, cabinetele de consultaţie, sălile de naştere şi Secţia de Neonatologie.
Echipamentele sunt de ultimă generaţie şi ajută la salvarea vieţilor bebeluşilor care ajung pe lume prematur. Însă lucrările nu sunt terminate încă, șantier mai este la etajul doi al maternităţii, unde acum se montează un lift şi, de asemenea, mai sunt câteva holuri de zugrăvit.

Tâmplăria şi geamurile au fost complet schimbate, iar acum reprezentanţii Spitalului Judeţean Timişoara, de care aparţine clinica, spun că pot concura cu orice clinică privată din ţară sau străinătate.

Aici s-au realizat şi fertilizări in vitro, dar intrarea României în Uniunea Europeană a oprit procedurile, deoarece sistemul sanitar nu mai permitea ca acestea să fie continuate. Fertilizările, spun medicii, vor fi reluate când Timişoara va avea o nouă maternitate, promisă de CJ Timiş de mulţi ani.

La Maternitatea „Odobescu” s-au făcut mai multe investiții de-a lungul anilor. Dar numai în interiorul unității medicale, clădirile vechi fiind proprietate privată, devenite așa în 2005, prin retrocedare.

Cea mai importantă investiție, de 10 milioane de lei, bani primiţi de la Uniunea Europeană în cadrul unui proiect, a constat în modernizarea parterului şi demisolului Maternităţii „Odobescu”, unde au fost amenajate 14 cabinete.

Prin urmare, au fost create cabinete moderne de ginecologie, neonatologie, dar şi o cameră de sterilizare şi o sală de tratament. Totodată, cu banii primiţi de la Uniunea Europeană, noile încăperi au fost dotate cu echipamente medicale de ultimă generaţie. Printre acestea se numără ecografe, radiocautere sau un electroencefalogram pentru neonatologie.

„Toate aparatele pe care le-am achiziţionat sunt noi. Am cumpărat echipamente cu care se pot realize anumite intervenţii care necesită doar internare de o zi. Ne vom desfăşura activitatea medicală în spaţii modernizate şi dotate conform standardelor europene”, a explicat medicul ginecolog, Olimpia Oprea.

Multe mămici din Timișoara preferă să nască în spitale private sau în clinici din Ungaria, unde confortul este sporit și atenția oferită de medici și asistente este pe măsura așteptărilor. Când va primi Timișoara gravide din Occident, care doresc să nască în maternitățile de la noi…, nimeni nu poate să spună. Vor trece, însă, câțiva ani până când vom deschide porțile a cel puțin unei maternități noi în orașul de pe Bega.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.