Timișoara | Omagierea unui muzician care a făcut cinste orașului FOTO-VIDEO

284

Un moment festiv care a mers la sufletul celor ce țin la Timișoara multiculturală a avut loc, astăzi, în sala festivă a Consiliului Local. Se putea ghici de la bun început că va fi ceva în legătură cu muzica. În surdină au început să răsune acorduri de vals. Valurile Dunării s-au auzit de parcă ne-am fi aflat pe faleza Galațiului.

Misterul avea să se dezlege când a întrat în sală renumitul pianist Andrei Ivanovitch, cel care este unanim recunoscut ca un vrăjitor al pianului. Muzicianul a primit titlul de cetățean de onoare, acordat post-mortem stră-străbunicului său Ion (Iosif) Ivanovici, cel născut undeva în cartierul plin de canale, ce avea să devină parte de est a Fabricului.

Marele compozitor a devenit, grație studiilor de muzică de la Iași, un reputat muzician și interpret de muzică militară. Dar, în egală măsură, s-a aplecat și asupra muzicii de distracție la modă în secolul al XIX-lea. Marea notorietate avea să o capete odată cu lansarea, în circuitul internațional, la Marea Expoziție Internațională de la Paris din anul 1889. Aici și-a adjudecat marele premiu pentru valsul care și acum are aceeași prospețime pe scenele lumii. Piesa „Valurile Dunării” a devenit imediat cunoscută în întreaga lume, revista berlineză Die Musik numindu-l, în 1903, pe Ivanovici regele valsului românesc.

Astfel, celebrul vals „Valurile Dunării”, compus în 1880, pe când Ivanovici se afla la conducerea Muzicii Regimentului 6 Linie din Galaţi, a ajuns una din cele mai orchestrate și fredonate melodii. Sunt cunoscute în ziua de azi sute de variante.

Ion Ivanovici este integrat generaţiei de compozitori de vals vienez, al cărei reprezentant de prim-rang este Johann Strauss – fiul. „Este un moment foarte important pentru mine. Este un moment special, e ca și cum m-aș întoarce în timp, sunt foarte bucuros pentru asta. Voi cânta «Valurile Dunării» la finalul concertului de la Timișoara. Nu cânt foarte des această piesă, dar o știu de când eram copil. Pe atunci nu știam că este compusă de stră-străbunicul meu. O cântam la acordeon, cu fratele meu. Prima limbă în care am vorbit a fost limba română. Mă bucur să vorbesc limba română, deși nu este prea ușor pentru mine. Nu am vorbit deloc de mulți ani”, a declarat Andrei Ivanovic, după ce a primit diploma și placheta, din mâna viceprimarului Dan Diaconu.

Cei care doresc să audă cum sună un pian fermecat sunt așteptați la concertul de vineri de la sala Capitol.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.