10.2 C
Timișoara
luni 2 octombrie 2023

Timișoara, o stea printre orașele lumină

Ultima premieră a Teatrului pentru Copi și Tineret „Merlin” în stagiunea 2022-2023, intitulat „Orașul luminilor” (City of lights) este un proiect internațional care a fost dezvoltat și în alte orașe ale lumii Tolosa (Spania), Varșovia (Polonia), Kraguievat, ” (Serbia), având ca obiectiv crearea unui oraș făcut din obiecte reciclate cu poveștile și viziunea locuitorilor despre propriul oraș.

Ideea generală a proiectului este de unificare a lumii prin artă, „Orașul luminilor” nereferindu-se la un oraș anume, ci desfășurându-se în diferite orașe din întreaga lume.

Regizorul David Zuazola (Chile), care este creatorul conceptului artistic, spune despre proiectul său:„Orașul luminilor propune să apropiem orașele și să ne facem cunoscuți unii altora într-un mod diferit, să învățăm cum suntem, dar și să învățăm și să înțelegem cum sunt ceilalți.”

Astfel, la Timișoara, se creează și se prezintă un spectacol despre oraș, bazat pe materiale reciclabile, oraș creat în vederea obținerii unui habitat comun pentru toată lumea. În acest format, „Orașul” se transformă într-un spectacol de păpuși și obiecte văzute în perspectivă dramatică, având la bază documentarea de către echipa artistică a unor povești vechi sau noi ale Timișoarei.

Spectacolul este un omagiu adus acestui oraș, prin care actorii păpușari – de la adaptarea scenică a poveștilor despre Timișoara, până la executarea decorului și interpretarea non-verbală a poveștilor selectate de către David Zuazola – doresc să împărtășească lumii un alt fel de expresie artistică despre orașul lor iubit.

Din nou, echipa artistică vine să sintetizeze idei care s-au conturat clar în timpul nașterii acestui spectacol:„Timișoara este orașul nostru. Orașul luminilor. Avem o istorie lungă și cu siguranță s-au întâmplat multe lucruri interesante. Orașul nostru este un punct de întâlnire. A fost alcătuit din persoane de pretutindeni care au venit aici pentru a face parte din acest oraș.

Dar uneori uităm unele aspecte ale istoriei noastre. Și prin acest spectacol am dori să ne amintim acele lucruri importante care au ajutat la construirea acestui oraș din trecut și până astăzi când Timișoara este capitală culturală. Orașul luminilor nu este un spectacol despre istorie. Este vorba despre oamenii care au trăit aici, oamenii care trăiesc și oamenii care vor trăi aici în viitor.”

City of lights este un spectacol inedit, important ca parte a unui proiect mondial, dar și pentru locuitorii Timișoarei. Premiera va avea loc la sediul Teatrului „Merlin”, în data de 27 iulie , ora 18.

Concept, regie și scenografie: David Zuazola

Muzica: Florin Pop-Magda

Pictură – Marina Nicolici

Sculptură – Karoly Foitik

Distribuție, construcție și mânuire decor: Corina Dohanici, Robert Copoț

Traducere si adaptare text: Mirela Iacob

Sunet: Alex Uncrutiu

Lumini: Dragos Vladu

Varsta recomandata- 12+

Durata sepctacolului- 60 min.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alte subiecte :

Copiii domnului Ion Iliescu

De câteva zile, presa frământă un nou subiect: luarea de mită de care, în aparență, se face vinovat dl Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean...

Înfrățirea între două orașe europene Gera și Timișoara trăiește prin colaborarea concretă a instituțiilor și a oamenilor

La Primăria Municipiului Timișoara a avut loc ceremonia de aniversare a 25 de ani de înfrățire între orașul nostru și Gera (Germania). Evenimentul s-a...

Citește și :